RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever strakstiltak

Foto: Terje Marøy (Scanpix)
Norges Jeger og Fiskerforbund vil sette oppdrettsnæringen under administrasjon. Nå er begeret fullt!

NJFF raser over de store mørketallene over rømt laksesmolt, som kommer fram i rapporten fra firmaet Rådgivende biologer til Fiskeridepartementet.

- Nå er begeret fullt, fastslår informasjonssjef Espen Farstad i NJFF overfor Nettavisen.

Årsaken er at næringen i mange år har lovet å gjøre noe med lakserømmingene – uten at det har hjulpet det grann.

Tvert i mot.

Store mørketall
790.000 laks rømte fra oppdrettsanlegg i Norge i fjor. Men det er bare de offisielle tallene. Undersøkelser fra Rådgivende Biologer AS viser at mørketallene er store. Den urapporterte rømmingen kan ligge mellom 71- og 88 prosent av den beregnede totalrømmingen.

Rømt oppdrettslaks utgjør en alvorlig trussel mot den unike villaksestammen i Norge.

NJFF skriver i et brev til Fiskeridepartementet at oppdrettsanleggene skal fratas mulighet til egenkontroll av anleggene hva gjelder drift og vedlikehold, samt oppfølging av krav til teknisk standard. Dette ansvaret må overtas av myndighetene som skal bruke uavhengige kontrollinstanser.

Merkes
Dessuten vil man at all oppdrettsfisk skal merkes med det samme. Dermed kan rømminger spores tilbake til eier. I tillegg må all oppdrettslaks steriliseres.

Forbundet vil også at lakserømminger må kriminaliseres på linje med annen forurensing fra industrivirksomhet.

- Det ligger en stor grad av tillitt mellom samfunnet og den lakseproduserende industrien. Gjennom kontroller har det vist seg at det ikke fungerer.

Ikke fulgt
- Fiskeridepartementet sjekket 75 anlegg om de fulgte påbudene som man skulle. Kontrollen viste at 39 av disse ikke gjorde det, forteller Farstad til Nettavisen.

Han mener lakserømminger får alt for lite konsekvenser for de skyldige.

- De slipper jo unna med det hele tiden. Vi har hørt i mange år at oppdrettsnæringen skal rydde opp selv. Det er rent sludder, og totalt feilslått.

- Nå blir konsekvensen at det i 2008 blir restriksjoner på elvefisket i for eksempel Namsen. Det betyr at grunneiere og må betale regninga for rømmingene. Det er å rette baker for smed, tordner han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere