RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever svar om fødeavdelingen

Kongsberg sykehus. Fødeavdelingen ligger øverst i fjerde etasje, helt til venstre i bildet.
Kongsberg sykehus. Fødeavdelingen ligger øverst i fjerde etasje, helt til venstre i bildet. Foto: Espen Hoff
Sist oppdatert:
Onsdag må sykehusledelsen på Kongsberg sykehus levere en oppdatert status for avvikene i tilsynsrapporten.

På et ekstraordinært styremøte om fødeavdelingen på Kongsberg sykehus mandag kveld, fikk sykehusledelsen klar beskjed om å komme opp med flere opplysninger.

Fødeavdelingen på sykehuset ble stengt fredag forrige uke, da et barn døde under fødselen. Fylkeslegen grep inn i saken, og administrerende direktør Erik Omland i Vestre Viken Helseforetak, fant ingen annen løsning enn å stenge føden, etter at fylkeslegen hadde gitt frist til fredag med å iverksette strakstiltak på avdelingen.

- Akkurat nå er vi i en ekstrem situasjon, vi er jo rammet av to kriser, forteller assisterende kommunikasjonssjef ved Vestre Viken HF, Pernille Lønne Mørkhagen, til Nettavisen.

- Vi jobber nå med å oppdatere den tiltaksplanen Kongsberg sykehus sendte Helsetilsynet i desember, som viser hvilke tiltak som allerede var iverksatt, og hvilke tiltak som var planlagt iverksatt innen kort tid for å lukke avvikene etter tilsynet tidligere på høsten, sier Mørkhagen, og viser til Helsetilsynets tilsyn i september i fjor, som avdekket flere forhold som kunne sette fødende i fare på Kongsberg sykehus.

Oppdatert rapport
Helsetilsynet ga foretaket frist til 20. januar i år med å svare på rapporten, og Mørkhagen forteller at svar ble sendt inn allerede 14. desember i fjor.

- Onsdag blir det levert en oppdatert rapport til styret.

Ifølge Drammens Tidende, fastslo styrets nestleder, Ragnhild Røed, på styremøtet mandag kveld at «tilsynsrapporten er full av røde, blinkende varsellamper».

Lege suspendert
Legen som var ansvarlig da en kvinne mistet sitt ufødte barn på Kongsberg forrige helg, ble suspendert forrige uke. Mørkhagen har ikke selv snakket med legen i etterkant, og vet heller ikke hva som vil skje med legen videre.

Den involverte legen hadde allerede en tilsynssak mot seg, og skal ifølge VG ha vært involvert i fire katastrofale fødsler der tre barn har dødd, og ett har fått alvorlige skader.

- Sterkt preget
Overfor Nettavisen sier Mørkhagen at hun ikke kjenner til at det har vært vurdert å suspendere flere ansatte.

Hvordan de ansatte ved føden skal jobbe fremover er foreløpig ikke planlagt, men hun forteller at det er opprettet en arbeidsgruppe som skal jobbe med nettopp det.

- Vi vet ikke hvor lenge det er snakk om å kanalisere fødslene til Drammen.

Hun forteller videre at de ansatte reagerer sterkt på situasjonen både fordi de er preget av den tragiske hendelsen, og samtidig fordi de føler at de har gjort et stort arbeid for å forsøke å lukke avvikene i tilsynsrapporten.

Overraskende stenging
- De ansatte leverte en detaljert rapport som viste hva de hadde gjort for å styrke prosedyrer. De gjorde mye for å imøtekomme fylkeslegens krav, sier Mørkhagen.

- Kom stengningen av fødestuen som en overraskelse på de ansatte?

- Nettopp fordi de følte at de allerede hadde gjort mye for å svare ut avvikene fra Helsetilsynet, ble de nok overrasket, sier Mørkhagen.

For dårlig informasjon
På styremøtet mandag kveld mente styret i Vestre Viken HF at sykehusledelsen på Kongsberg sykehus har vært for dårlige til å informere. Det skriver Drammens Tidende tirsdag morgen.

Ifølge avisen var styrets nestleder, Ragnhild Røed, den mest engasjerte rundt gårsdagens møtebord, og hun frykter også flere skandaler ved sykehuset.

- Her må alt på bordet. Jeg må føle meg trygg på at styret kjenner til alle avvik i organisasjonen, sier Røed til Drammens Tidende.

Oppsiktsvekkende rapport
Da fødeavdelingen ved Kongsberg sykehus ble stengt forrige uke, ba Røed om få oversendt alle papirer i saken om fødeavdelingen. Og dette ble første gang styret så tilsynsrapporten fra september i fjor, der Helsetilsynet avdekket flere avvik ved fødeavdelingen, skriver avisen.

- Jeg har ikke ord. Hvorfor ble det ikke handlet raskere? sier hun til Drammens Tidende, og mener administrasjonen har sittet på informasjonen alt for lenge.

Må informere bedre
- Vi kan ikke ha det sånn, at vi som ansvarlige for at helseforetaket drives forsvarlig, ikke får informasjon om så alvorlige avvik, sier hun.

Til Drammens Tidende forteller direktør ved Kongsberg sykehus, Narve Furnes, at avvikene i tilsynsrapporten ble det jobbet veldig seriøst med.

- Jeg vil forsikre styret om at det her er jobbet med grundighet og kraft.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere