*Nettavisen* Nyheter.

Krever svar på USA-overvåking

Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)

- Det er første gang jeg ser dette i kveld, sier Storberget etter avsløringen om amerikansk overvåking på norsk jord.

04.11.10 09:29

– Vi må til bunns i denne saken. Jeg har bedt politidirektøren og sjefen for PST gi en redegjørelse. Det er viktig å finne ut om det er gjort noe ulovlig, sier Knut Storberget til TV 2 onsdag kveld.

Det var TV 2 som tidligere onsdag avslørte at 15 til 20 personer tilknyttet Surveillance Detection Unit (SDU) har overvåket nordmenn på norsk jord siden 2000.

Høyres Andre Oktay Dahl i Stortingets justiskomite sier til VG Nett det er overraskende at ikke Storberget kjente til overvåkingen. SVs Hallgeir i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité sier det er skandaløst at PST kjente til overvåkingen uten av komiteen er informert.

Forskningssjef Iver B. Neumann i Norsk utenrikspolitisk institutt sier at overvåkingen krever en sterk reaksjon fra Norge.

– Alt annet enn en sterk reaksjon fra Norge på dette vil ikke være i henhold til internasjonal kutyme. Grunnen er at det er suveren stats første oppgave å sørge for at andre ikke land tar seg til rette på deres territorium og særlig ikke overfor egne borger, sier han til NRK.

Diplomat-sikkerhet
Den amerikanske enheten SDU har som oppgave å overvåke personer på norsk jord som kan utgjøre en trussel mot det amerikanske diplomatiet. Informasjonen blir lagret i databasen SIMAS. Du kan lese mer om SIMAS og overvåkingen i egen sak.

Les egen sak: USA overvåker nordmenn

Nordmenn
Blant de 15 til 20 personene som jobber med overvåkingen, er flere tidligere topper i norsk politi.

- Vi visste at de hadde fått sivile jobber ved ambassaden. Men man må følge norsk lovgivning utenfor ambassadens vegger - og innenfor må man følge Wien-konvensjonen, sier Storberget.

Norsk politi og PST sier til TV 2 at de kjenner til overvåkingsvirksomheten til amerikanerne.

- Har informert Norge
Utenriksdepartementet sier derimot de ikke kjenner til denne overvåkingen.

Den amerikanske ambassaden hevder derimot at norske myndigheter er informert om aktiviteten. Storberget vil onsdag kveld ikke si om amerikanerne har feilinformert om dette.

– Jeg kan ikke redegjøre for det nå. Det er derfor jeg har bedt om å få klarhet i dette. Det viktige er å finne ut om det som har skjedd er ulovlig, sier han.

Det er TV2 som onsdag kveld avslører gruppen med navn Surveillance Detection Unit (SDU). Gruppen skal ha blitt opprettet våren 2000 og bestått av 15 til 20 personer. Den skal ennå være aktiv, men flyttet fra lokalene i Handelsbygningen sommeren 2010.

Flere nordmenn skal ha blitt overvåket og informasjon om dem ha blitt lagt i det amerikanske terror-registeret SIMAS.

På amerikanernes egen hjemmesiden beskrives SIMAS, eller Security Incident Management Analysis System, som et verdensomspennende web-bassert sikkerhetssystem for diploamter. Amerikansk og klarerte utenlandske sikkerhetspersonell registrerer rapporter om mistenkelig aktivitet (SARs)inn i SIMAS. Basen er et informasjonsdepot for de som driver fysisk sikring i utlandet.

- SIMAS rapporter inneholder typisk detaljerte beskrivelser av mistenkelig aktivitet, mistenkelige personer, biler og annen identifiserende data som er tilgjengelig (for eksempel bilder) Rapportene gir også tid og sted for mistenkelig aktivitet, og kan inneholde forklarende kommentarer fra byråene, står det i beskrivelsen av SIMAS.

Kjent for norsk politi
Blant nordmennene som jobbet for amerikanerne, var den tidligere politimannen Gunnar Tveit. Også tidligere ansatte i norsk overvåkingstjeneste er eller har vært tilknyttet gruppen.

Norsk politi kjente til virksomheten.

– Slik denne virksomheten har blitt oppfattet av oss og slik de har framstått, så rammes ikke det av norske lover, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt.

Kilder i PST sier at de til tider har sagt til amerikanerne at overvåkingen ikke er i tråd med norsk lov, og at det er norsk politi som skal drive overvåking på norsk jord. Dette er imidlertid ikke den offisielle oppfatningen til PST.

Ukjent for PST
- Vi er kjent med at den amerikanske ambassaden driver aktivitet for egenbeskyttelse, men ut over det har vi ingen kommentar, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til TV 2 Nyhetene.

- Det er kun norske myndigheter som kan iverksette politioperative tiltak i Norge. Det er vår kommentar, sier informasjonsrådgiver i PST, Martin Bernsen, til VG Nett.

Det amerikanske utenriksdepartementet sier at etableringen av SDU i Norge er klarert med norske myndigheter. Det norske utenriksdepartementet sier til TV 2 at de ikke kjenner til virksomheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.