RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Illustrasjonsfoto: Scanpix/AFP)

Krever terrorstraff for laserblending

Sist oppdatert:
Luftfartstilsynet registrerte 126 angrep mot piloter i 2009.

På krever pilotene at de som retter en laserpenn mot et fly, straffes etter terrorlovgivningen.

- Vi jobber nå sammen med våre europeiske kolleger for å få til et felles regelverk. Flygerforbundet ønsker at publikum skal skjønne hvor alvorlig dette er. Problemet er at dette blir sett på som guttestreker. Vi mener laserangrep bør sammenlignes med å ringe inn en bombetrussel, sier sikkerhetsansvarlig Jo Bjørn Skatvold i Flygerforbundet til NRK.

I USA straffes laserblending med inntil 20 års fengsel og 300.000 dollar i bot.

Enorm økning

Antallet hendelser har økt kraftig de siste årene. I 2008 ble det bare registrert fem laserangrep i Norge. Tall fra Luftfartstilsynet viser at antallet økte til 126 tilfeller i 2009.

Størst var problemet på Flesland med 18 hendelser, mens Sola og Bodø hadde henholdsvis 14 og 10 hendelser. Ved Gardermoen og Værnes ble det rapportert inn åtte slike hendelser.

For Skatvold er antallet urovekkende, og et tegn på at folk ikke har forstått hvor farlig dette er. De fleste laserhendelsene i fjor skjedde mens flyet var i en innflygingsfase, og i mørket vil en laserpenn blende pilotene.

PST involvert

Flygerforbundet får støtte av Jørgen Ingebrigtsen, direktør for security avdelingen i Luftfartstilsynet. Han karakteriserer bruken av laserpenn, eller laserpekere, mot fly som en trussel mot luftfarten.

De har blant annet involvert Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste i arbeidet med å forebygge laserhendelser. Ifølge Fremover ble en mann i 20-årene siktet etter en hendelse ved Evenes lufthavn i helgen. Han ble fratatt laserpennen. Også i Kristiansand er en mann under etterforskning for bruk av laser mot fly på Kjevik flyplass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere