RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever ti måneders fengsel for Ubaydullah Hussain

TILTALT: Ubaydullah Hussain, den radikale islamisten og tidigere talsmannen i Profetens Ummah, står tiltalt for trusler i Oslo tingrett. Her er han sammen med sin forsvarer John Christian Elden på første dag av rettssaken.
TILTALT: Ubaydullah Hussain, den radikale islamisten og tidigere talsmannen i Profetens Ummah, står tiltalt for trusler i Oslo tingrett. Her er han sammen med sin forsvarer John Christian Elden på første dag av rettssaken. Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Statsadvokat Carl Fredrik Fari la ned påstand om ti måneders fengsel, tre av dem betinget, i straffesaken mot Ubaydullah Hussain i Oslo tingrett torsdag.

Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Hussain er tiltalt for trusler mot navngitte journalister og for diskriminerende og hatefulle ytringer. Han nekter straffskyld på alle tiltalepunkter.

Sakens kjerne er hvor grensen går mellom lovlige ytringer og ulovlige trusler og hatmeldinger.

- Min påstand er fengsel i ti måneder, hvorav tre måneder gjøres betinget, sa Fari.

Han vil også fremme påstand om prøvetid for Hussain.

Når det gjelder straffeutmålingen la aktor i skjerpende retning vekt på at truslene ble fremsatt mot journalister, og pekte på pressens samfunnsrolle i et demokrati.

I formildende retning pekte han på at det har tatt lang tid å få behandlet saken rettslig.

Hussain var tidligere leder for den islamistiske gruppen Profetens Ummah.

- Har skapt frykt
Statsadvokat Fari angrep i sin prosedyre Hussains troverdighet. Han pekte på at ytringene i tiltalen har fått konsekvenser for de involverte.

- Her er alt truende i sin ordlyd. Noe av det som sies, er oppfordrende til vold, sa aktor.

- Han har faktisk, uavhengig av hva han har tenkt selv, skapt frykt hos alle mottakerne, la han til.

Fari viste til at Hussain ber muslimene om å ta ansvar, appellerer til «kjente og ukjente» brødre og til «kjente og ukjente» muslimer i sine uttalelser. Dette bør virke skjerpende for straffen, mener aktor.

- Han ikke bare fremsetter en trussel selv, men påkaller et for mottakeren ukjent fellesskap, sa han i prosedyren.

Statsadvokaten fremholdt at Hussain ikke selv er tiltalt eller dømt for vold. Han understreket også at tiltalte sier voldsbruk ikke er akseptabelt, men var likevel sterkt kritisk til gruppen Profetens Ummah og tiltaltes språkbruk.

- Retorikken er både voldsbejaende og voldsforherligende, sa aktor.

Truende eposter
28 år gamle Ubaydullah Hussain er konkret tiltalt for å ha truet en sakkyndig i rettssaken mot mulla Krekar i oktober 2012. Når det gjaldt dette punktet, var aktors budskap:

- Retten må vurdere om vi er over terskelen, eller om dette er innenfor ytringsfriheten. Mitt svar er klart nei. Dette ligger utenfor det som bør være ytringsfrihetens vern.

Hussain er også tiltalt for å ha sendt truende eposter til to journalister. Heller ikke ytringene i disse uttalelsene er innenfor ytringsfrihetens rammer, argumenterte aktor.

Videre er Hussain tiltalt for å ha kommet med hatefulle ytringer mot jøder på internett, og for å ha hetset forfatteren Amal Aden for hennes homofile legning.

Det faktiske innholdet i de fleste av de fem uttalelsene som nå behandles i retten, er ubestridt. Spørsmålet er om de representerer trusler, og aktor la i sin prosedyre vekt på at han mener Hussains uttalelser er fremsatt offentlig.

I forkant av aktors prosedyre la forsvarer John Christian Elden fram noe mer bevis i saken. Elden skulle holde sin prosedyre senere torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere