Gå til sidens hovedinnhold

Krever uføresvar fra Erna og Siv

KrF-leder Knut Arild Hareide holder fast ved kritikken av statsbudsjettet som usosialt. Han mener ett svært sentralt spørsmål står ubesvart.

KrF-leder Knut Arild Hareide holder fast ved at statsbudsjettet er usosialt. Han mener ett svært sentralt spørsmål står ubesvart.

Spørsmålet lyder omtrent som følger: «Hvordan skal uføre som ikke kan jobbe, tjene inn det de taper på kuttene i barnetillegget?»

- Verken Frp og Siv Jensen eller Høyre og Erna Solberg svarer på denne hovedutfordringen. Hadde regjeringen hatt et godt svar på hva varig uføre skal gjøre for å dempe effekten av et kutt i barnetillegget, ville mye ha vært annerledes i debatten, sier Hareide til NTB.

Store tap
Ved å fjerne den behovsbaserte maksimalsummen på 35.000 kroner og erstatte den med et standardisert tillegg på 7.020 kroner i året, beregner regjeringen på sikt at det kan spares mer enn en halv milliard kroner.

GUNNAR STAVRUM:Bedre for de fleste uføre

Kuttet iverksettes fra 2016 med en gradvis nedtrapping til 2018. Innsparingsbeløpet på 590 millioner kroner oppnås først i 2019. Det framgår av et brev som Finansdepartementet sendte Venstre i forrige uke.

- Et gedigent inntektsbortfall for sårbare grupper, mente Venstres Sveinung Rotevatn.

I Stortingets spørretime sist onsdag erkjente statsminister Erna Solberg (H) at debatten om kuttene i barnetillegget har gjort inntrykk. Enkelte historier har vært «hjerteskjærende», fastslo hun.

Statsministeren innrømmet også at en standardisering vil ramme hardt den gruppen av uføre som ikke kan påvirke egen inntekt ved å jobbe mer.

- Usosialt
KrF er mandag og tirsdag samlet til intern budsjettkonferanse på Stortinget. Et alternativt budsjett skal meisles ut og føringer skal legges for forhandlingene med Høyre og Fremskrittspartiet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

De siste dagene har Frp-leder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg iherdig forsvart budsjettets sosiale profil. Hareide har merket seg forsvarstalen fra Frp-ledelsen, men inntrykket den etterlater er begrenset.

- Meningsmålingene antyder at vi ikke er alene om å reagere på regjeringens prioriteringer. At forslaget har en usosial profil, er noe skatteopplegget alene viser. Å gjøre noe med denne profilen blir en hovedsak for oss i forhandlingene, sier han.

Offensiv Jensen
Regjeringen mener andre ordninger i statsbudsjettet vil kompensere for noe av avkortingen i barnetillegg. Differensierte barnehagepriser, høyere stipendandel for skoleelever fra lavinntektsfamilier og særfradrag for store sykdomsutgifter blir nevnt.

Og i lørdagens tale til landsstyret i Frp gikk Siv Jensen offensivt til verks mot kritikerne av uføre-endringene.

- Vi må ikke elske velferdsstaten så høyt at vi blir blinde for dens svakheter. Hvis du vil styrke arbeidslinjen, er du nødt til å gjøre noe med barnetillegget, sa Jensen.

- Problemet er at hun ikke har et godt nok svar på hva gruppen av varig uføre skal gjøre, gjentar Hareide. (©NTB)

Kommentarer til denne saken