Onsdag kom FHI med en oppdatert korona-risikorapport der de langt på vei går god for tiltakslettelser.

– De fleste tiltakene mot epidemien kan nå trappes gradvis ned over kort tid uten at det i et lengre perspektiv gir betydelig økt sykdomsbyrde, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Helseminister Invild Kjerkol (Ap) sa onsdag til TV 2 at det kommer lettelser neste uke, og statsminister Jonas Gahr Støre sa til VG at det senest 1. februar vil komme nyheter om veien videre.

Les også: Jussprofessor: I strid med loven å vente med å oppheve tiltak

– Bør gi beskjed umiddelbart

Fagdirektør for næringspolitikk i NHO reiseliv, Ole Michael Bjørndal sier at deres bransje lenge har lenge sett – og igjen peker på, de store sosiale konsekvensene restriksjonene medfører.

– Vi er en næring som har vært nødt til å permittere mange igjen og igjen under pandemien, noe som har både personlige konsekvenser og konsekvenser for bransjens rekrutteringsevne. Når vi da får den beskjeden om at FHI sier det kan trappes ned, mener vi at regjeringen bør gi beskjed umiddelbart om at de kommer med lettelser, sier Bjørndal til Nettavisen.

– Det er ingen grunn til å vente til neste uke, men hvis de insisterer på å holde fast ved datoen som de har gitt, bør likevel beskjeden om at det kommer lettelser, komme så fort som mulig, slik at bransjen vet dette og kan forberede seg alt nå, sier han.

Lider under dagens restriksjoner

NHO-fagdirektøren sier restaurantbransjen, serveringsbransjen og hotellbransjen nå lider under at smittevernbremsen fortsatt er på, noe de merker på booking og kundetilstrømning.

– Det vil ha en positiv effekt for tiden fremover. Jo lenger tid man venter, jo lenger negativ effekt har det på bookingene, sier Bjørndal.

Han sier at mange restauranter, hoteller og barer nå driver med en omsetning på mellom ti og femten prosent av det de normalt sett gjør.

– Det har svært dramatiske konsekvenser, sier NHO-fagdirektøren.

Les også: FHI-anbefaling: Trapp ned tiltakene

Mener disse tiltakene må vekk

Han er klar på hvilke tiltak som er mest hemmende for deres bransje, og hva de mener burde fjernes så fort det lar seg gjøre.

– Det vi tenker bør vekk er særlig meteren, hjemmekontor og antallsrestriksjoner. Men selvfølgelig også skjenkestoppen klokken 23.00 bør oppheves. Disse tiltakene har veldig dramatiske konsekvenser for næringen, sier han.

– Forventer full gjenåpning

Atle Halstensen er medeier og kunstnerisk leder i Scenekvelder på Folketeateret. Tidligere i januar var han med på arrangere en demonstrasjon for kulturlivet mot koronatiltakene.

Han er klar på at tiden nå er overmoden for å lette på tiltakene.

– Vi forventer full åpning, vi forventer å få signaler om det før pressekonferansen – slik at vi kan begynne å sette teateret vårt i posisjon til å kunne spille for publikum igjen så snart som mulig, sier Halstensen.

Under dagens tiltaksregime mener Halstensen det er komplett umulig å drive.

– Det er helt utopi. Med dagens nivå har vi under 30 prosent kapasitet. Ikke en arrangør i verden som klarer seg på 30 prosent kapasitet, det er helt umulig. De eneste som klarer seg i dag, er de som har statsstøtte over statsbudsjettet, men selv de er veldig preget av manglende inntjening, sier han.

Mener de ikke har hold for nåværende tiltak

Halstensen mener situasjonen kulturlivet nå står i, er så uholdbar at han selv har sendt advokatbrev til FHI, Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet for å få en juridisk og smittefaglig begrunnelse for nedstengingen av deres bransje. Og nå har han fått svar.

– Ingen av de inneholder info som skulle tilsi at vi skal settes under så strenge tiltak som vi har nå. På toppen av det hele, kan de ikke fremlegge tall som ikke viser noe annet enn det vi har lagt frem, nemlig at det har vært null videresmitte ved drift av den typen vi driver med, sier han.

Musikalarrangøren sier det er skremmende at de fratas grunnleggende rettigheter som forsamlingsretten og retten til å drive næring.

– Det er ingen operative støtteordninger, ingen muligheter for å få støtte fra regjeringen som stenger oss ned og vi må ta den økonomiske konsekvensen selv. Det har passert en grense for hva vi kan tåle, sier Halstensen.

– Kultur-Norge har fryst til is

En annen ting teater-driveren er frustrert over, er støtteordningene, som han mener nå er rekorddårlige. Han mener en lignende situasjon aldri var tilfelle under den forrige regjeringen.

– I tillegg til at vi er nedstengt, er den nye kulturpolitiske situasjonen slik den aldri har vært før. Det finnes ikke ordninger for oss som har fortløpende saksbehandling. Så vidt vi har skjønt åpner det i dag eller i morgen. Det har ført til at kultur-Norge har fryst til is, sier Halstensen.