En satiretegning i den danske avisen Jyllands-Postens vekker sterke reaksjoner i Kina. Nå vil den kinesiske ambassaden i Danmark ha en offentlig unnskyldning.

Det opplyser danske Berlingske tirsdag morgen.

Les også: Nyhetsstudio: Coronaviruset

Les også: Kinesisk ekspert: - Antall smittede kan dobles hver sjette dag

- Sårer følelsene

Kravet kommer fram i en pressemelding fra den kinesiske ambassaden, hvor det kommer fram at tegningen er en «fornærmelse mot Kina, og sårer følelsene til det kinesiske folk.».

- Helt uten sympati og empati har den krysset enhver etisk grense for ytringsfrihet, i strid med all menneskelig samvittighet. Vi uttrykker vår sterkeste indignasjon, og krever at Jyllands-Posten og Niels Bo Bojesen erkjenner feilen og offentlig ber om unnskyldning til den kinesiske folk, heter det i kravet.

Tegningen er av det kinesiske flagg, men de fem gule stjernene er erstattet med virus som skal ligne på coronaviruset. Ifølge CBS News har minst 106 personer mistet livet etter å ha blitt smittet av viruset.

Les også: - Nå er alle for redde til å trykke karikaturer

Debattredaktør i Jyllands-Posten, Henrik Sejerkilde, argumenterer mot kritikken i avisens kommentarfeltet.

- Dagens tegning har under ingen omstendigheter til hensikt å fornærme verken det kinesiske folk, eller å harselere med den alvorlige situasjonen at viruset koster menneskeliv. Jyllands-Posten vil naturligvis ikke bagatellisere en så alvorlig situasjon, skriver han.

- Ikke intensjonen

Sejerkilde mener avisens tegninger på debattsidene har som mål å ta opp dagsaktuelle emner som opptar samfunnet og leserne.

- Tegningen har tilsynelatende virket støtende på noen - det har ikke vært intensjonen, står det videre.

Det var Dagbladet som først omtalte saken her til lands.

30. september 2005 trykket avisa Jyllands-Posten karikaturer av profeten Muhammed som provoserte muslimer verden over og senere førte til drapstrusler, ambassadestorming, flaggbrenning og voldelige opptøyer.

Les mer om Muhammed-striden her: