Gå til sidens hovedinnhold

Krever våpenhvile på Sri Lanka

Flere hundre tamiler demonstrerte i ettermiddag mot det de kaller et rent folkemord på Sri Lanka.

VIKA/GRORUDDALEN: Situasjonen på Sri Lanka er alvorlig og like dårlig som på Gaza, men vi har ikke Mads Gilbert og Erik Fosse til å rapportere, sier Balasingam Yogarajah som jobber på Tamilsk Ressurs- og Veiledningssenter (TRVS) på Rommen.

Utrolig nok dukket faktisk Mads Gilbert opp 15 minutter senere, løfter hånden og ga sin tydelige støtte til demonstrantene før han haster inn i Utenriksdepartementet (UD).

SE BILDER FRA DEMONSTRASJONEN HER

Folkemord

Tamilene beskriver situasjonen på Sri Lanka som svært dramatisk. Mens verdens øyene har vært rettet mot Gaza skal de militære, ifølge demonstrantene, ha satt i gang en full militær offensiv, spesielt konsentrert rundt Vanni.

Norge har siden 2002 vært involvert i fredsprosessen på Sri Lanka, men denne innsatsen har vært betydelig redusert de siste årene.

Det er et folkemord som pågår, hundrevis er drept de siste månedene, sier Balasingam Yogarajah.

Får lite oppmerksomhet

Demonstrantenes krav ble taktfast ropt utenfor UD.

Vi krever våpenhvile! Norge må ta ansvar! Stopp folkemordet!

Ti stykker ble drept av granater i dag. Det er akkurat det samme som skjer på Sri Lanka som på Gaza, men vi demonstrerer fredelig og får lite oppmerksomhet, sier Sri Sellathuri som bor på Mortensrud.

Vi ønsker våpenhvile sånn at sivile kan reddes og få hjelp. Alle observatører og hjelpearbeidere er kastet ut og vi vet ikke om sivilbefolkningen får mat og medisinsk hjelp, sier Athithan Kumarasamy som sitter i BU for arbeiderpartiet i Bydel Stovner.

Oppgitte

Også bystyrepolitiker Khamshajiny Gunaratnam og bydelspolitiker Sumathi Wijeyara (begge Ap) er forferdet over det som nå skjer i hjemlandet. De er oppgitte over at ingen norske statsrådet vil ta ansvar og uttale seg om konflikten.

Den generelle stemningen blant statsråden er at ingen vil uttale seg fordi de ønsker muligheten for å kunne jobbe som fredsmeklere etterpå, sier Khamshajiny Gunaratnam.

Konstant nervøse

Vi tamiler her i Norge har det ikke så greit nå. Mange sliter psykisk når de vet at kjente blir drept på Sri Lanka. Noen har fått problemer med å gå på jobb, sier Sumathi Wijeyara.

Vi er konstant nervøse og går med knyttet mage av frykt for å miste noen kjente. Dette kan faktisk få følger fordi mange tamiler jobber som T-baneførere og bussjåfører og kan få problemer med å gå på jobb. Det er derfor ekstra viktig at tamiler blir godt tatt vare på nå, sier Athithan Kumarasamy.

Ifølge Ap-politikerne bor det rundt 12 000 tamiler i Norge. Mellom 6- og 7 000 av dem bor i Oslo. Hele 80 prosent av tamilene i Oslo bor i Groruddalen.

Norge klare til innsats

Etter at demonstrantene hadde ropt sine kamprop uten for UD i 45 minutter kom spesialrepresentant fra seksjon for fred og forsoning i UD, Jon Hanssen-Bauer, ut for å snakke med demonstrantene.

Jeg vil begynne med å takke dere for å ha komme hit i dag. Vi setter stor pris på at dere holder kontakten med oss. Vi deler deres bekymring og har kontakt med begge sidene i konflikten. Hvis partene ønsker det er Norge rede til å hjelpe. Vi skal gjøre det vi kan for at deres slektninger i Vanni får den hjelpen de trenger fra dag til dag, sa Hanssen-Bauer.

Varsler nye demonstrasjoner

Hanssen-Bauer fikk også overlevert en appell fra Rooban Sivarajah som er nestleder i Norsk tamilsk forum.

Onsdag klokken 14 er det varslet nye demonstrasjoner utenfor den indiske ambassaden.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?