RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KrF-forhandler: – Det blir asylinnstramninger

Sist oppdatert:
Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Venstre og KrF kjemper for en mer barnevennlig asyl- og innvandringspolitikk. Men forhandler Geir Jørgen Bekkevold (KrF) medgir at det også kommer innstramminger.

– Ingen vil gå fra forhandlingsbordet og være veldig fornøyd, sier KrFs mann ved forhandlingsbordet, Geir Jørgen Bekkevold, til NRK.

Regjeringen og støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti setter seg mandag ned ved forhandlingsbordet nok en gang for forhåpentlig å bli enige om en ny asyl- og innvandringspolitikk. Etter det NTB forstår er det tillyst et forhandlingsmøte i Justisdepartementet klokka 17 mandag ettermiddag. Trolig begynner det virkelig å dra seg til i forhandlingene.

Frykter liberalisering

– Vi kan ikke ha et mindretallsdiktatur der to minipartier på 5 prosent bestemmer landets fremtid med hensyn til asyl og innvandring, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Han truer med å stemme imot en avtale som har «for mange smutthull og for mange steder der det er rom for tolkning». Bekkevold understreker imidlertid at alle parter må gi og ta. Det betyr at Frp trolig får gjennomslag for en strengere asylpolitikk, på enkelte områder. Det ligger forslag på bordet «som ikke akkurat er KrFs politikk», ifølge Bekkevold.

– Alle som kjenner avtalen med regjeringen ser at det kommer innstramminger på noen områder. Men forhåpentlig får vi en bedre politikk på andre, blant annet når det gjelder hvordan vi behandler de lengeboende asylbarna våre, sier Bekkevold til NRK.

Forhandler på overtid

Forhandlingene i Stortinget som nå synes å være inne i sluttfasen, pågår langt å overtid. I et intervju med NTB i fjor, uttalte justisminister Anders Anundsen (Frp) at målet var å komme i havn før jul med en konkretisering av den særskilte samarbeidsavtalen om hva slags asyl- og innvandringspolitikk den nye regjeringen skal føre. Utlendingsfeltet var på forhånd utpekt av KrF-leder Knut Arild Hareide som et hvor det er betydelig avstand mellom partiene. Frp har på enkelte områder diametralt motsatt standpunkt av det KrF og til dels Venstre har.

Tybring-Gjeddes krav er at færre asylsøkere innvilges opphold, at det etableres lukkede asylmottak, at de som får avslag sendes raskt ut og en 24-årsgrense for familiegjenforening.

Kjemper for asylbarna

Bekkevold framhever en bedre og mer human ordning for asylbarna som svært viktig for KrF og Venstre. Avtalen mellom de fire partiene legger til grunn at dette skal gjøres gjennom en endring av lov eller forskrift, ifølge justisministeren.

Det handler blant annet om å tydeliggjøre hva som skal regnes å være til «barnas beste», det som i avtalen er blitt kalt «barnefaglig forsvarlig», og hvordan dette skal vektes mot såkalte «innvandringsregulerende hensyn».

– Dette handler om å omsette dette i ren politikk og komme fram til en forskriftsendring som er tydeligere enn dagens på hva som er barnefaglig forsvarlig, sier Bekkevold. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere