RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ta et oppgjør:

KrF-Hareide: - Det er folk som har såret meg i partiet

DEBATTEN: Knut Arild Hareide gjestet NRK-programmet Debatten fredag kveld.
DEBATTEN: Knut Arild Hareide gjestet NRK-programmet Debatten fredag kveld. Foto: Skjermdump NRK
Sist oppdatert:
Knut Arild Hareide avslører at han skal ta et oppgjør med visse partifeller.

Det var under «Debatten» på NRK fredag kveld at KrF-lederen kom med den oppsiktsvekkende uttalelsen.

- Det har vært enkeltpersoner som har skuffet meg. Ja, jeg har blitt såret i prosessen, men jeg har nok også såret noen. Men det er fordi jeg visste at hvis jeg ikke utfordret partiet ville veivalget gått en annen vei. Jeg har vist en side av meg som jeg ikke visste bodde i meg selv, sa Hareide.

Les Stavrums kommentar: Hareide har rett i at veivalget forplikter

Ta opp ting som ble sagt på veien

Partilederen varsler at han vil ta seg tid til å prate med de det gjelder.

- Jeg skal fortsatt gjøre en jobb for KrF, men det er ting som har blitt sagt på veien som jeg skal ta opp med dem det gjelder, fortalte Hareide.

Programleder Fredrik Solvang spurte rett ut om det gjaldt folk i partiet.

- Ja, svarte Hareide.

SÅRET: Knut Arild Hareide varsler at han vil ta et oppgjør med folk i partiet.


Les også: Hareide har rett i at veivalget forplikter

Vil holde seg helt på sidelinjen

KrF-politikeren understreket at det viktigste nå er at partiet står samlet. Partilederen har fortsatt ikke gått av formelt, men har sagt tidligere at det er unaturlig for ham å være KrF-leder etter at regjeringsforhandlingene er ferdig. 

Han vil selv stå helt på sidelinjen under forhandlingene. Det er nestleder Kjell Ingolf Ropstad som skal lede forhandlingene på vegne av partiet.

- Jeg har stor tiltro til Kjell Ingolf Ropstad. Det er en politiker jeg er utrolig stolt over, fastslo partilederen.

Ifølge Ropstad vil sonderingene starte allerede til uka, med ham selv, nestleder Olaug Bollestad, sentralstyremedlem Erik Lunde og rådgiver i KrFs stortingsgruppe Jorunn Hallaråker i delegasjonen. Tidligere statsminister og KrF-er Kjell Magne Bondevik sier også til Aftenposten at regjeringsforhandlinger bruker å ta to uker, og kan skje før jul. 

– Det blir viktig å sikre gode seiere i en eventuell regjeringserklæring. Vi vil ikke gå i inn i regjeringen for enhver pris, sier Ropstad til Aftenposten.


Les også: Ropstad skal lede KrF i forhandlinger med regjeringen


- Kan ikke forsvare et FrP-samarbeid

Delegater fra venstresiden er nå usikre på om de vil bli i partiet etter at det ble klart at KrF vil samarbeide med Solberg-regjeringen. 

– Jeg ser ikke for meg at jeg skal stå på stand for å forsvare et Frp-samarbeid. Det kan jeg ikke, sier Tore Christiansen til Aftenposten

Han har vært varaordfører i Øksnes kommune i Nordland og hatt ulike verv i partiet i 28 år.

Nettavisen har lørdag vært i kontakt med kommunikasjonsjef Mona Høvset i KrF. Hun forteller at det har vært både inn- og utmeldinger i partiet etter landsmøtet, men at hun per nå ikke har oversikt over de eksakte tallene. 

Sentralstyremedlem Hilde Ekeberg sier til Aftenposten at hun allerede har fått flere meldinger fra medlemmer i eget fylkeslag Oppland som vil melde seg ut av partiet etter at venstresiden i partiet tapet kampen fredag kveld. Hun sier selv at hun er usikker på hva hun gjør, om hun skal fortsette i partiet eller melde seg ut.

Også Simen Bondevik, tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondeviks barnebarn, sier at han er usikker på om han fortsetter i partiet. Han sier at å gå i regjering med Frp er en veldig stor kamel å svelge.

Vil stille krav

98 delegater landet på blå side under fredagens ekstraordinære landsmøte, og 90 delegater stemte for rød side. Røde delegater i Trøndelag varsler at de skal stille høye krav i regjeringsforhandlingene.

– Nå sitter det 90 stykker og følger med på at forhandlingene gir resultater. Fallhøyden er stor, sier nestleder i Trøndelag KrF Jan Arne Bremnes til Trønder-Avisa.

Bremnes tror høyresiden i partiet har litt for høye forventninger til hvor mye KrF-politikk den sittende regjeringen kan gå med på.

Jon Nordmann Tviberg, fylkesleder i Trøndelag KrF, sier til avisen tror at regjeringen vet at de forventer gode resultat, siden avstemningen i partiet var jevn. 

Siv Jensen: - Beredt til å samarbeide med KrF

Frp-leder Siv Jensen sier hun er beredt til å gå inn i regjeringsforhandlinger med KrF og roser samtidig nestleder i KrF Kjell Ingolf Ropstad.

– Frp er selvsagt beredt til samarbeid. Men vi er også preget av at det partiet som vil inn i regjering med oss, har brukt de siste ukene på å kritisere oss, vårt menneskesyn og vår politikk. Samtidig som jeg har hatt et ønske om å forsvare partiet vårt, så har jeg ventet på at KrF skulle bestemme seg. Vi har hatt respekt for deres interne prosess. Nå har de endelig bestemt seg, og det er jeg glad for, sa Jensen på partiets høstkonferanse i Sandefjord lørdag formiddag.

Fredag ble KrF enige om at de vil forsøke å gå inn i dagens regjering med Høyre, Frp og Venstre, og ifølge nestleder Kjell Ingolf Ropstad i KrF vil sonderingene starte allerede til uka.

– Jeg ser fram til et godt samarbeid med Ropstad. Han er en skikkelig redelig og trivelig fyr, men også en skikkelig tøffing, sa Jensen fra talerstolen.

KrF-delegasjonen vil bestå av Ropstad, nestleder Olaug Bollestad, sentralstyremedlem Erik Lunde og rådgiver i KrFs stortingsgruppe Jorunn Hallaråker. De ønsker seg en helt ny regjeringsplattform – under ett år etter at Høyre, Frp og Venstre forhandlet fram Jeløya-plattformen.

Jensen sa også at hun var skuffet over avtroppende Knut Arild Hareide.

– Jeg har hatt et godt samarbeid med Knut Arild Hareide. Han tok nå et aktivt valg om å gå en annen vei. Og det har skuffet meg, etter så mange år med godt samarbeid med KrF, sa hun.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere