KrF, Høyre og Frp positive til tre studiesemestre

Svenske politikere foreslår å kutte ned på den lange sommerferien og innføre et tredje semester. Les dagens notiser.

23.07.10 07:31

HTML EMBED

SISTE NYHETER

SISTE SPORT


Opposisjonen i Norge mener et forslag fra Sverige om å innføre tre semestre for studenter er interessant. En slik ordning ville ha vært bra for Norge, mener Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.

- Tiden er moden for å utrede dette i Norge. Et tredje semester vil være i tråd med den internasjonale tilpasning vi allerede har gjort med det norske utdanningssystemet ved å innføre bachelor- og mastergrader, sier Knut Arild Hareide (KrF) til Aftenposten.

Han tror at norske læresteder vil få en styrket konkurranseevne internasjonalt.

- En sommer her vil være attraktivt for mange internasjonale studenter. Norsk natur og midnattssol kombinert med godt faglig innhold vil appellere bredt, sier han.

Frp støtter Hareides vurderinger.

- Dette må vi være åpne for. Raskere studieløp vil motivere flere til å fullføre. Og ved å få studenter raskere ut i jobb frigjøres enorme verdier for samfunnet, sier Frps utdanningspolitiske talsmann Tord Lien.

Høyre støtter også forslaget.

- Jeg tror studenter på bachelornivå vil ta færre skippertak og ha større konsentrasjon med tre semestre i året, sier Elisabeth Aspaker (H).

Norsk Studentunion har ikke sansen for forslaget. Regjeringen er også skeptisk.

- Et tredje semester er ikke prioritert. Å utvide studieåret vil gjøre forskning for de faglig ansatte vanskelig og skape større behov for studiestøtte, sier statssekretær Kyrre Lekve (SV) i Kunnskapsdepartementet. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Hver tiende voldtekt blir anmeldt

Mellom 7 og 14 prosent av alle voldtekter i Norge blir anmeldt til politiet, ifølge en politirapport. Amnesty International er bekymret over tallet. Det er i rapporten «Tendenser i kriminaliteten 2010-2012» at politiet antar at mellom 0,5 og 1 prosent av norske kvinner mellom 16 og 70 år i løpet av et år har blitt truet til sex, utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk. På dette grunnlaget regner politiet med at mellom 8.000 og 16.000 kvinner blir utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk i året.

Samtidig viser statistikken fra i fjor at 1.126 voldtekter og voldtektsforsøk ble meldt til politiet. Med et anslag basert på 8.000 overgrep i året er det dermed rimelig å anta at 14 prosent av overgrepene blir politianmeldt. Hvis man bruker det største anslaget, 16.000 kvinner, viser regnestykket at 7 prosent av alle voldtekter og voldtektsforsøk blir politianmeldt.

Tallene for i år viser samme tendens. Hittil er 489 voldtekter og voldtektsforsøk blitt anmeldt til politiet. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Tolv meierier kan bli lagt ned

Sju Tine-meierier er allerede vedtatt å stenge dørene de neste årene, og ytterligere fem andre går en usikker framtid i møte.

- Vi legger selvsagt ikke ned anlegg bare for å legge dem ned. Det handler om at vi hele tiden må tilpasse oss markedet på en best mulig måte. Vi må møte morgendagens konkurranse, drive økonomisk og stille oss i en posisjon som gjør at forbrukerne fortsatt skal foretrekke våre varer foran andres, sier visekonsernsjef Stein Øiom i Tine til Nationen.

Sju av de 44 meieriene er allerede vedtatt nedlagt. Utover dette står fem meierier i fare. Det gjelder meierier som tapper konsummelk eller lager ost. Ifølge en rapport fra Tine som Nationen refererte til i juni, anbefaler styret i konsernet å legge ned brunostproduksjonen ved meieriene i Lom og Skjåk, og Ørsta. Et vedtak er ventet til høsten.

En arbeidsgruppe ser også på om tappingen av konsummelk kan bli mer rasjonell i området mellom Bergen og Trondheim. De tre meieriene Byrkjelo, Ålesund og Høgset på Nordmøre er blant aktuelle kandidater til å miste oppgaver, og for Høgsets del vil det i så fall innebære full nedleggelse, ifølge avisen. Meieriene i Sarpsborg, Odal og Fosheim i Valdres lever også farlig. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Microsoft leverer milliardoverskudd

IT-selskapet Microsoft presenterte torsdag et kvartalsresultat som viser et overskudd på 27,9 milliarder kroner. I tilsvarende kvartal i fjor hadde Microsoft et overskudd på 18,8 milliarder kroner. Overskuddet innebærer at selskapet nå tjener 51 cent per aksje, mot 34 cent per aksje på samme tid i fjor. Ifølge nyhetsbyrået Reuters ventet analytikerne 46 cent per aksje.

Omsetningen endte på 99 milliarder kroner, opp 22 prosent fra i fjor. Også her ble analytikerne positivt overrasket, siden de ventet seg en omsetning på 94,2 milliarder kroner.

Microsoft mener det gode resultatet skyldes godt salg av Office 2010-programvaren og fortsatt stor etterspørsel av Windows 7-operativsystemet. I tillegg er Xbox 360 en viktig inntektskilde for Microsoft, noe selskapet håper å tjene enda mer på til høsten når det begynner å selge det nye ekstrautstyret Kinect til spillkonsollen. Prinsippet er tilsvarende det som Nintendo i lang tid har hatt med sin Wii-konsoll der brukerne styrer det som skjer på skjermen ved hjelp av bevegelser med hender og føtter. Microsoft har stor tro på lanseringen, som vil skje på samme tid som lanseringen av Windows Phone 7-operativsytemet for mobiltelefoner.

Microsoft peker i resultatmeldingen også på at søkemotoren Bing oppnår økte markedsandeler, noe som igjen gir penger i kassen. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Åtte drept i narkosmuglerjakt i Mexico

Åtte menn ble drept da 100 soldater slo til mot 60 narkotikasmuglere i et fjellområde nord i Mexico nær grensen til Texas, opplyste myndighetene torsdag. - En gruppe på 100 soldater og 60 narkotikasmuglere støtte sammen i Tarahumara-fjellkjeden nord i Mexico, på et øde sted rundt fem timer fra byen Madera, sa guvernør José Reyes Baeza Terrazas i delstaten Chihuahua torsdag.

Han bekrefter at åtte av narkotikasmuglerne ble drept. Soldatene overrumplet narkotikasmuglerne sent onsdag kveld, legger Baeza til.

Før oppgjøret i fjellene onsdag kveld herjet væpnede menn i gatene i grensebyen Nuevo Laredo. Der blokkerte de gater med stjålne biler mens myndighetene tok i bruk Facebook for å overtale beboerne til å holde seg innendørs.

- Vær på utkikk. Noen gater er blokkerte. Vær forsiktig når dere er ute, het det i oppfordringen.

Forrige fredag ble tolv personer drept, blant dem to tilfeldig forbipasserende og en soldat, da det brøt ut skyting i byen. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Obama sikrer forlenget arbeidsledighetstrygd

Rundt 2,5 millioner arbeidsledige amerikanere kan nå få ledighetstrygden tilbake etter at president Barack Obama torsdag utvidet lovverket. Cirka 2,5 millioner amerikanere uten jobb har vært uten den lille, ukentlige støtten fra myndighetene i flere uker. Obamas signatur på vedtaket han fikk oversendt fra Kongressen innebærer at det nå formelt blir lov.

- Amerikanere som sliter med å finne seg arbeid og som strever med å hjelpe familiene sine kan nå endelig få støtten de trenger til å stå på beina igjen i disse tunge økonomiske tider, sa Obama.

Signaturen hans innebærer at de arbeidsledige får ukentlige utbetalinger til slutten av november. Utbetalingene gjelder folk som har vært uten jobb i mer enn seks måneder. Bakgrunnen for saken er at de føderale myndighetene i Washington sender bevilgninger til delstatene i tider når arbeidsledigheten er høy. I mai var det slutt på pengestrømmen, og Obama skyldte på republikanerne for å trekke ut saken med å få sendt av gårde mer penger til de som har vært uten jobb i mer enn et halvt år.

Republikanerne har hevdet at de støtter utvidelsen av disse ekstrautbetalingene til de arbeidsledige, men har argumentert med at utgiftene må hentes inn ved å kutte på andre steder i stedet for å bidra til at budsjettunderskuddet vokser seg enda høyere. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Tropisk storm truer BPs oljebrønn i Mexicogolfen

Sesongens andre tropiske storm, Bonnie, dannet seg torsdag nær Bahamas. Ifølge prognosene kan uværet ramme den lekkende oljebrønnen til det britiske oljeselskapet BP i Mexicogolfen. Det nasjonale orkansenteret i USA opplyste natt til fredag at den tropiske stormen Bonnie nå holder en fart på 65 kilometer i timen.

Senterets prognoser viser at stormen vil bevege seg fra Bahamas og rundt det sørlige Florida før den dreier nordvest og legger ut over de sentrale delene av Mexicogolfen der BP sliter med å rydde opp etter det massive utslippet fra den lekkende oljebrønnen.

Uværet er deretter ventet å slå inn over kysten til delstatene Louisiana og Texas. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.