*Nettavisen* Nyheter.

KrF med leasing-modell i boligmarkedet

KrFs nye stortingsforslag gir en helt ny måte å løse boligproblemet for fattige.

18.12.10 15:28

«Leie før eie» kaller partiet den nye modellen. KrF vil la vanskeligstilte få en sjanse i boligmarkedet ved å leie en bolig de senere vil eie.

– Å ha en egen bolig er en viktig forutsetning for å lykkes på mange andre områder i livet, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

KrF har fremmet et forslag i Stortinget der målet er å sikre vanskeligstilte en mulighet på boligmarkedet. Forslaget, som kalles «Leie før eie» og er en slags leasingmodell, er utviklet i KrF-styrte Fræna kommune i Møre og Romsdal. Fræna rapporterer om gode resultater med ordningen, og KrF har derfor bedt regjeringen vurdere å innføre dette prosjektet på nasjonal basis.

Ny start
– Alle etterlyser en mer sosial boligpolitikk, nå kommer KrF med et viktig tiltak. Ordningen er ment å fange opp personer som har for lav inntekt til å kunne forsvare et boliglån. Målet er å gi flyktninger, rusmiddelmisbrukere og sosialt eller økonomisk vanskeligstilte en mulighet i boligmarkedet de ellers ikke ville ha hatt, sier Ropstad.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon der kommunen sparer penger til andre sosiale utgifter og forhåpentligvis vil også boligen være et viktig steg på veien til en ny start, spår han.

Modellen forutsetter at kommunen kjøper en ny eller brukt bolig i markedet. Boligen finansieres deretter med et tilskudd til utleieboliger fra Husbanken og et lån som kommunen tar opp. Det inngås en femårig leiekontrakt, der leien settes til hva husholdningen maksimalt vil klare å betale i denne femårsperioden. I det sjette året kan husholdningen velge å kjøpe boligen.

Forslagsstillerne understreker at boligene primært er tenkt kjøpt i normale, blandede bomiljø der det i liten grad er kommunale utleieboliger i dag.

Integrering
– Dette er viktig for å sikre en best mulig integrering av disse utsatte menneskene i samfunnet. Barn som vokser opp i regulære, kommunale utleieboliger, har større risiko for selv å bli bruker av kommunal utleiebolig. Ved at kommunen i samarbeid med Husbanken kjøper enkeltstående boenheter i «normale» bomiljø, vil oppvekstmiljøet for barna bli bedre enn dersom de vokser opp i en kommunal blokk der naboene ofte er rusavhengige og psykiatriske pasienter, heter det i forslaget.

KrF mener at ordningen innebærer liten økonomisk risiko for både utleier og eier.

– Gjennom tildeling av en leiekontrakt med opsjon på et senere kjøp ønsker kommunen å sette i gang en prosess. Her vil leietakeren gjennom et boligtilbud, kombinert med støtte fra NAV-kontoret til yrkesdeltakelse, få endret på en uønsket livssituasjon. Eierboligen vil på denne måten oppfattes som en belønning for å ha vært økonomisk disiplinert gjennom punktlige betalinger av husleie uten sosialhjelp i en femårsperiode, mener KrF. (ANB)

Tekst til bilde nr 20101217-039: Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil la vanskeligstilte få prøve seg i boligmarkedet. (Foto: Terje Pedersen, ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.