Gå til sidens hovedinnhold

KrF med tipunktsliste foran valget

Kristelig Folkeparti legger fram ti valgkampsaker for kjernevelgerne, men flere av dem vil møte motstand blant partnerne på borgerlig side.

Oslo (NTB): - Vi har ambisjoner om å få et enda større gjennomslag for vår politikk i neste periode, aller helst som regjeringsparti, sa KrF-leder Knut Arild Hareide under partiets oppsummerende pressekonferanse i Oslo torsdag.

Tipunktslista omfatter kjente KrF-saker som styrking av kontantstøtten og nei til surrogati, eggdonasjon og tidlig ultralyd.

Partiet lover også sykehjemsplass til alle fra den dagen man trenger det, flere lærere i skolen og bortfall av formuesskatten på det som kalles arbeidende kapital.

Mer trøblete kan det bli å få Høyre og Frp med på punkt nummer fem, der det slås fast at det ikke skal åpnes for petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Å styrke bistanden ved å sette av minst 20 milliarder kroner i oljefondet til investeringer i fattige land vil heller ikke være et uproblematisk krav i eventuelle regjeringsforhandlinger.

KrF lover også å kjempe for lokalsykehusene og slår fast at den kristne formålsparagrafen skal beholdes i skolen og at minst 50 prosent av religionsundervisningen skal være kristendomskunnskap.

Partiet la torsdag også fram løfter om å løfte familievernet gjennom å gi tilbud om samlivskurs til alle par samt gjeninnføre tre timers mekling ved samlivsbrudd.

Forundret over Støres sykepleierutspill

Hareide stusser over utspillet fra helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) om sykepleiernes helgebelastning.

- Ville han vært like tydelig hvis han gikk imot et LO-forbund? Dette er en sak mellom arbeidstakere og arbeidsgivere, sier Hareide.

Han får støtte fra Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie.

På spørsmål fra VG torsdag slår helseministeren fast at det ikke er en menneskerett for sykepleierne å bare jobbe hver tredje helg.

- Arbeidsmiljølovens rammer gjelder, men innenfor lovens rammer må man kunne organisere arbeidet slik at pasientenes behov ivaretas på best mulig måte, sier Støre til avisen. (©NTB)

Reklame

Lansert i dag: Dette er det eneste stedet du får tak i Ultraboost 21