Tirsdag bekrefter Tyskland at landet ikke lenger benytter seg av muligheten til å returnere syriske asylsøkere til deres første ankomstland i EU, slik de har mulighet til i henhold til Dublin-avtalen.

Hareide ber statsminister Erna Solberg (H) følge sin tyske kollega Angela Merkel, skriver Aftenposten.

– Merkel tok et europeisk lederansvar ved å stanse Dublin-returer av syrere. Nå vil jeg be den norske regjeringen om å gjøre det samme, sier KrF-lederen til avisen.

Legges i grus

En av Europas fremste eksperter på flyktninger, den britiske professoren Roger Zetter, sa til NTB torsdag at det europeiske systemet for asylbehandling er mislykket.

– Dublin-konvensjonen legges i grus for våre øyne. Merkel tvinger de andre EU-landene til å se at avtalen ikke fungerer i praksis, sa han.

Krever tydelighet

KrF-lederen mener dessuten at Solberg må bli tydeligere i debatten:

– Problemet for regjeringen er at den tydeligste stemmen derfra de siste tre ukene har vært finansminister Siv Jensen (Frp), med sufflør Per Sandberg og Carl I. Hagen. Og det er ikke noe helhetsdekkende stemme fra regjeringen i en så viktig sak, sier Hareide til NRK.

Statsministeren avviser overfor NRK at hun er uklar:

– Vi har vært tydelige og klare fra Høyres side, og jeg for min del, om at vår oppfordring, og regjeringens arbeid er å få til mye bosetting for å nå de målene vi har satt oss. Det jobber vi iherdig med. Men å stoppe politisk debatt, det er ikke, syns jeg, statsministerens ansvar. Vi må faktisk tåle at det kan være ulike meninger om saker.

Vil redegjøre

Statsministerens kontor ba nylig Stortingets presidentskap om å få holde en redegjørelse om migrasjon og flyktningsituasjonen rundt Middelhavet og i Europa.

– Utfordringene rundt Middelhavet kan ikke løses av enkeltland alene. Her trengs felles løsninger og godt samarbeid, både innad i Europa og mellom europeiske og afrikanske land, sier Solberg torsdag.

Statsministeren har bedt om å få holde redegjørelsen i Stortinget så snart som mulig etter at Stortinget har åpnet høstsesjonen.

LES OGSÅ: Tyskland stanser Dublin-retur av syrere

LES OGSÅ: Norge gir Hellas 50 millioner kroner i flyktningstøtte