Gå til sidens hovedinnhold

KrF og MDG ramlet på målstreken – havnet under sperregrensen

Både MDG, KrF, Venstre og Rødt vaket rundt fire prosent, men inn i valgnatten ble det klart at MDG og KrF havner under sperregrensen.

SENTRALEN (Nettavisen): Spenningen rundt valgresultatet er langt fra over.

Når 99,1 prosent av stemmene er opptalt litt før midnatt har MDG 3,8 prosent, KrF 3,8 prosent, Venstre 4,5 prosent og Rødt 4,7 prosent.

Et kvarter på klokken 01.00 slår NRK fast at både KrF og MDG vil havne under sperregrensen, mens Venstre og Rødt er trygge.

NRK slår ved midnatt fast at Kristelig folkeparti ikke lenger har mulighet til å havne over sperregrensen slik valgresultatet foreligger.

MDG, som står like under sperregrensen står med 3 mandater, mens Venstre nå står med 8. KrF gikk ned fra 7 til 3 etter de sank under 4 prosent. Med andre ord gir små utslag store forandringer på mandatfordelingen.

Dårligere enn ventet for MDG

MDG ser ut til å gjøre et dårligere valg enn ventet. Lan Marie Berg forteller om thrilleren de går igjennom på MDGs valgvake mandag kveld.

– Vi er ikke rolige før alle stemmene er talt. Vi har gjort vårt beste valg noensinne, og vi har alle sommerfugler i magen nå. Vi er på pinebenken, sier Berg til Nettavisens reporter på valgvaken litt før klokken 22.n

Står på løftene

Berg fastslår samtidig at løftene om et eventuelt samarbeid med Arbeiderpartiet ligger fast.

MDGs hovedkrav for å støtte en regjering at det ikke åpnes for mer leting og utvinning av olje og gass på sokkelen.

Selv om MDG kommer under sperregrensen, ligger MDG gå an til å øke sin stortingsgruppe til to eller tre representanter. Det betyr blant annet at partileder Une Bastholm, som er førstekandidat i Akershus, også får plass på tinget.

– Uansett vil vi jobbe for å fremme grønn politikk, vi skal sette klima og miljø på dagsorden og starter på fasen vi skal inn i der vi skal slutte med oljen og få trygge grønne jobber, sier Berg til Nettavisen.

MDG-leder Une Bastholm sier litt før klokken 23 at man fortsatt ikke vet hvordan dette ender.

– De som sitter og analyserer dette sier de ikke vet sikkert. Men vi vet allerede nå at vi har gjort et bedre stortingsvalg enn noen gang. Over 100.000 mennesker har stemt på MDG. Og så vet vi nesten helt sikkert at både jeg og Lan Marie Berg er inne på Stortinget. Det i seg selv er en dobling av MDGs stortingsgruppe. Og det kan bli enda flere, sier hun.

Historisk

Bjørnar Moxnes sier i sin tale på Rødts valgvake rundt klokken 22 at det går mot et sterkt valg for dem. I skrivende stund ser de ut til å øke fra ett til åtte mandater.

– Uansett hvordan denne natten ender så kan vi slå fast én ting. Dette er et historisk valg for Rødt. Vi gjør vårt beste stortingsvalg noensinne, sier han.

Moxnes påpeker at det er drøyt 30 år siden sperregrensen ble innført.

– Siden da har ikke ett nytt parti kommet over en eneste gang. Så dette kan også bli et historisk valg for Norge. Vi kan også få en historisk sterk venstreside, sier han.

Avbrutt av brannalarm

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier like før klokken 23 at man kanskje ikke vet før i morgen om partiet havner over eller under sperregrensen.

– Men om vi våkner i morgen og er under sperregrensa, så er min tydelige beskjed at KrF på ingen måte er ferdig. Vi skal fortsette å kjempe for våre saker, og vi skal fortsette å gjøre en forskjell. Til alle som har stemt på oss: vi skal vise dere tilliten verdig, sier han før talen blir avbrutt av at brannalarmen i lokalet går.

Venstre-leder Guri Melby sa litt før midnatt at hun regner med at de nå for tredje gang på rad kommer over sperregrensa.


– Vi har vært spådd nord og ned og vi har vært nederlagsdømt. I det siste har vi krøpet sakte, men sikkert oppover og jeg er så glad for at jeg nå kan si at det gikk, sier hun.

Guri Melby var lettet da det ble klart at Venstre havner over sperregrensen.