TROMSØ (Nettavisen): KrF-politiker Truls Olufsen-Mehus advarer Tromsø og andre kommuner:

- Si nei takk til koronapass og etablering av statussamfunn, oppfordret han i et debattinnlegg på Nordnorsk debatt denne uken.

Regjeringen har åpnet for at kommuner kan bruke koronasertifikatet for å hindre full nedstenging, og Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) håper å ha dette på plass i løpet av uka. Det kan bety større frihet på utesteder, konserter, idrettsarrangementer, kinoer og teater for de som har riktig status i koronasertifikatet.

Les også: 50 nye koronasmittede i Tromsø

Ordfører: - Mener dette er riktig

- Regjeringen har sagt at dette er et lokalt anliggende, og vi begynner å jobbe med forskriftene når departementet har det nasjonale klart, sier Tromsø-ordføreren til Nettavisen tirsdag.

- Jeg mener dette er riktig fordi utelivsbransjen, konferanseselskapene og kulturlivet har lidd i 18 måneder. Mange har vært permittert. Med koronapasset kan alle gå tilbake til jobb, sier ordføreren.

Olufsen-Mehus hevder ordningen Tromsø-ordføreren ivrer for fremmer «segrering» og «diskriminering» og sier den bygger på tankegods som «bør forbli i historiebøkene».

Les også: Tromsø vil gi de eldre oppfriskningsdose raskere

- Blir et helvete for noen

- Ordningen med koronasertifikat blir et helvete for noen. De blir holdt utenfor, og vi skaper et status-samfunn med segregering basert på private helseopplysninger, sier Olufsen-Mehus til Nettavisen.

Han frykter at status som «grønn» og beskyttet i koronasertifikatet vil gjøre at flere tar lett på generelle smittevernråd.

- Vi vet at fullvaksinerte også kan spre smitte, sier han og viser til hva Folkehelseinstituttet selv skriver om dette (se faktaramme). Olufsen-Mehus mener det bare er én farbar vei ut av pandemien:

- Det er at vi står sammen til vi har fått bukt med dette, sier han.

Olufsen-Mehus mener ordningen som skal gjøre det mulig for fullvaksinerte og «beskyttede» å delta mer i samfunnet enn uvaksinerte bryter med etiske prinsipper og menneskerettigheter.

- Når assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad omtaler koronapass som en god løsning som gjør det mulig for flere å leve som normalt, er jeg bekymret. Vi kan ikke segregere et samfunn basert på private helseopplysninger. Den andre siden av det er at fullvaksinerte også kan smitte. En amerikansk undersøkelse presentert i Lancet viste nylig at du kan ha like store virusmengder i munnhulen enten du er fullvaksinert eller ikke.

- Helseministeren tar feil

- De generelle smittevernrådene om avstand, renslighet og det å holde seg hjemme om man føler seg syk eller er smittet, er det viktigste, sier Olufsen-Mehus og hevder helseministeren svarte feil da hun fikk spørsmål om fullvaksinerte og smittsomhet.

- Det er bekymringsfullt når helseministeren svarer «nei» på spørsmål om folk med gyldig koronapass kan smitte videre. For det er helt feil, sier han.

- Innlegget ditt på Nordnorsk debatt skapte stort engasjement med hundrevis av kommentarer. Du er ikke redd for å bli oppfattet som festbrems?

- Jeg er overbevist om at det er riktig å trekke i håndbrekket nå, men jeg forstår at dette engasjerer. Det er en tretthet i befolkningen nå når det gjelder pandemien og smitteverntiltak. Vi ser at det dukker opp spørsmål som hvorfor skal vi som samfunn betale hvis uvaksinerte havner på sykehus? Det tyder på at vi er på villspor. Næringslivet er villig til å gjøre hva som helst for å unngå en ny nedstengning, og politikerne skyver næringslivet foran seg, og det ser ut til at vi helt har mistet evnen til kritisk tenkning, sier Olufsen-Mehus.

Olufsen-Mehus sier han selv har vært enig i mye av myndighetenes strategi under pandemien, men at han er sterkt imot at barn og ungdom vaksineres.

- Covid er ikke en barnesykdom, derfor har vaksinering liten nytte på individnivå, sier han.

- Er du selv fullvaksinert?

- Jeg ønsker ikke å utlevere private helseopplysninger.


FHI: - Ingen vaksine beskytter hundre prosent

En studie ved Folkehelseinstituttet (FHI) har vist at risikoen for å bli innlagt i sykehus med covid-19 i Norge er over 70 prosent lavere for delvaksinerte og fullvaksinerte som smittes med koronaviruset, sammenlignet med uvaksinerte. En annen studie ved FHI har vist at vaksinerte pasienter innlagt med covid-19 som hovedårsak har kortere liggetid i sykehus og lavere risiko for innleggelse i intensivavdeling enn uvaksinerte pasienter.