*Nettavisen* Nyheter.

KrF under sperregrensen

Foto: Josefsen, Jon-Michael (Scanpix)

Velgerne flykter fra Kristelig Folkeparti.

18.02.10 12:21

I formiddag er KrF-nestleder Inger Lise Hansen klar for å svare Nettavisen-leserne. Send inn spørsmål nederst!

KrF går tilbake over to prosentpoeng og havner under sperregrensen på fire prosent. Det viser en fersk meningsmåling som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Velgerflukt
Den interne KrF-striden fører til velgerflukt. Partiet går tilbake 2,1 prosentpoeng og får 3,9 prosent oppslutning på partibarometeret for februar.

Hvis målingen hadde vært stortingsvalg så ville Kristelig folkeparti bare fått to mandater i nasjonalforsamlingen. I dag har KrF ti stortingsrepresentanter. KrF-leder Dagfinn Høybråten vil ikke kommentere tallene.

Les kommentar: Kristelig Flokeparti

Ap og H fram
Målingen viser for øvrig et klart borgerlig flertall med 92 mandater mot 77 rødgrønne. Høyre og Frp er temmelig nær flertall alene.

Arbeiderpartiet og Høyre er de store vinnerne i Opinions partibarometer. Statsministerens parti gjør et byks på 3,3 prosentpoeng og lander på 31,4 prosent.

Høyre kan notere en framgang på 2,5 prosentpoeng. Det konservative partiet får en score på 24,4 prosent. Erna Solberg leder dermed største partiet på borgerlig side, drøye to prosentpoeng foran Siv Jensens Frp.

Sentrumspartiene gjør det for tiden dårlig. Mens KrF altså ligger under sperregrensen, så vekker det heller ikke jubel i Venstre med 4,2 prosent på denne målingen. Også Senterpartiet går tilbake. Her er det femtallet som gjelder.

Opp på gjerdet
Valgforsker Bernt Aardal peker spesielt på KrFs tilbakegang. KrF-nestleder Inger Lise Hansen må ta mye av skylda for at det nå butter imot for partiet.

– Det interne bråket i KrF er nok årsaken. Hver fjerde KrF-velger har nå satt seg på gjerdet, sier Aardal med henvisning til bakgrunnstallene i målingen. Han kan ikke skimte noen merkbar overgang til andre partier.

– Samtidig er trolig KrF nede på det som måtte være igjen av det såkalte grunnfjellet. Også det skulle tyde på liten fare for avskalling til andre partier, sier valgforskeren.

Høyre står sterkt
Aardal poengterer at Høyre har desidert størst lojalitet blant dem som stemte på partiet ved stortingsvalget i fjor høst.

– Høyre har en lojalitet på 90 prosent og er tydeligvis inne i en oppadgående trend. Høyre avgir svært få stemmer fra Frp, mens Frp på sin side mister 13 prosent av sine velgere til Høyre, sier Aardal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han mener det er grunn til å merke seg at Frp ligger på samme nivå som forrige måned, til tross for at det har pågått en heftig debatt om islamisering den siste tiden.

– Fremskrittspartiets velgerskare er mer sammensatt enn tidligere, sier han og legger til at partiet nok allerede hentet inn velgerne som er kritisk til innvandring

Bernt Aardal tror Arbeiderpartiets framgang kan skyldes at bråket rundt biodieselsaken nå er ute av folks bevissthet.

- Turbulent periode
KrFs generalsekretær innrømmer at nestleder Inger Lise Hansens utspill har skapt utsikkerhet hos velgerne.

– Vi kan ikke underslå at vi har hatt en noe turbulent periode. Det er klart dette kan skape en usikkerhet, sier KrFs generalsekretær Knut H. Jahr i en kommentar til at partiet nå er under sperregrensen på fire prosent i Opinions partibarometer for februar.

Jahr advarer mot å legge for stor vekt på en enkeltmåling der KrF går tilbake 2,1 prosentpoeng og får 3,9 prosent oppslutning.

– KrF har en jobb å gjøre, og vi er godt i gang. Alvoret har helt klart gått opp for oss, sier han og viser til strategiprosessen som er startet.

– Det er et stort engasjement, og vi har løftet fram en del saker som er utfordrende å takle, sier han.

Jahr merker seg at hver fjerde KrF-velger fra i fjor høst har satt seg på gjerdet.

– Vi skal ha sympatisører ned fra gjerdet og nye folk over gjerdet, sier han og minner om at det er halvannet år til neste valg. (ANB)

Nettreff klokken 10
Klokken 10 torsdag er KrF-nestleder Inger Lise Hansen klar for å svare Nettavisen-leserne.

Det har stormet mye rundt Hansen etter at hun tok til orde for fornyelse av KrF.

Hun vil blant annet endre partiets Israel-politikk, sier ja til homoekteskap og vil åpne for at også ikke-kristne kan ha tillitsverv i partiet.

- Det har vært veldig mye ståk, ja, men det er morsomt med debatt. Jeg har fått noen negative reaksjoner, men det meste har vært positivt, sier Hansen til Nettavisen.

- Jeg håper de utfordrer meg
- Hva ønsker du at Nettavisens lesere skal spørre deg om?

- Jeg håper de utfordrer meg på det de selv er opptatt av, men om jeg får velge selv så svarer jeg gjerne på spørsmål om klima, miljø og fattigdom i et globalt perspektiv, sier Hansen.

Les saken: - Jeg håper de utfordrer meg

(ANB/Nettavisen)

Nett-treffet med Hansen skulle startet torsdag klokken 10, men er litt utsatt. Send inn dine spørsmål på skjemaet under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.