*Nettavisen* Nyheter.

KrF vil ha Støre på banen i Pussy Riot-saken

Maria Alekhina, Yekaterina Samutsevich, og Nadezhda Tolokonnikova viser frem rettens kjennelse fra glassburet. Foto: Mikhail Metzel / NTB scanpix

- Dette blir man ikke dømt for i Vesten, mener mannen til ei av de fengslede pønkerdamene.

23.08.12 15:31

De fengslede medlemmene av «Pussy Riot» Nadezhda Tolokonnikova, 22, Maria Alyokhina, 24, and Yekaterina Samutsevich, 30, er nå blitt verdensberømte.

Den 17. august ble de fengslet da de ved Frelseren Kristus-katedralen ba jomfru Maria om å «drive ut Putin» gjennom en pønkerinspirert bønn.

Formålet var å kritisere Den ortodokse kirkens sterke støtte til Putin.

Gruppemedlemmene fikk to års fengsel for «hooliganisme». Det er en svært gammel bestemmelse i russisk straffelov som har blitt brukt til å straffeforfølge politiske dissidenter. Den dekker all «forsettlig oppførsel som forstyrrer den alminnelige orden og som uttrykker eksplisitt respektløshet mot samfunnet».

- Dette blir man ikke dømt for i Vesten
Mannen til den fengslede Tolokonnikova, Pjotr Verzilov, sier at Pussy Riot- saken symboliserer hva som er forskjellen mellom Russland og Vesten.

- Slike ting skjer i Vesten. Men det fører ikke til fengselsstraffer. Så folk kan lett ta en sammenligning, sier han til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Straffen blir omtalt som altfor streng av en velles vestlig opinion. Nå slår Russland tilbake og kaller kritikken politisk motivert.

- For menneskerettighetsorganisasjoner er det viktigere å lage enda en anti-Russisk skandale enn skjebnen til disse unge damene, sier talsmannen for det russiske utenriksdepartementet, Alexander Lukasjevitsj i en pressemelding onsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: THOMAS PETER / NTB scanpix

- Putin ventet ikke dette
Verzilov ler av den russiske responsen og mener at opinionskampen alt er tapt.

- Kremlin har brukt millioner av dollar til å skape et positivt bilde av Putin´s Russland. Men alle de pengene har nå vist seg å være bortkastet.

Verzilov er overbevist om at Putin selv beordret fengslingen av Pussy Riot.

- Men jeg tror ikke at Putin, selv i sine villeste drømmer, hadde forestilt seg at han kom til å bli stilt spørsmål av rikskansler Angela Merkel og statsminister David Cameron om et lite pønkerband, sier han til RIA Novosti.

- Rettssikkerhet er ikke til stede i Russland
Parlamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syversen, er enig, og sendte onsdag ut en pressemelding hvor de krever handling fra utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Russland bør ikke undervurdere hvilken effekt saken har på deres omdømme. Dette har nok vært langt mer skadelig enn de hadde tenkt seg, sier han til Nettavisen.

Syversen mener at dersom Den ortodokse kirken i Russland føler seg forulempet så burde de selv ta affære.

- Problemet her er nok budskapet mot Putin, snarere enn blafsemiet. Saken viser at alminnelig rettssikkerhet ikke virker til å være til stede i Russland, sier han.

Samtidig stiller Kristelig Folkeparti seg bak kravet om at utenriksminister Jonas Gahr Støre engasjert seg i saken.

- Han bør snarest sende en klar og tydelig melding fra norsk side at hele prosessen rundt rettssaken ikke har vist respekt for grunnleggende rettsprinsipper, sier Syversen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.