RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KrF vil på vippen

dagfinn høybråten krf landsstyremøte 7. mars 2008
dagfinn høybråten krf landsstyremøte 7. mars 2008 Foto: Scanpix
Kristelig Folkeparti kan samarbeide med partier både til høyre og venstre for seg.

Av Tor Axelsen, redaktør i ANB

Tor Axelsen, redaktør i ANB

Det har partiet vist både da Arbeiderpartiet regjerte i mindretall, og da KrF var en del av Bondevik II-regjeringen. Men da partiet presenterte utkastet til partiprogram for neste stortingsperiode, kunne det høres ut som om det foretrakk en vippeposisjon i Stortinget framfor deltakelse i en ny borgerlig regjering. Det er i tilfellet nytt. KrF har alltid vært en trofast partner i sentrum-høyre-regjeringer.

Programarbeidet har vært ledet av den tidligere nestlederen, Knut Arild Hareide. Han har ingen formening om programforslaget bringer KrF nærmere Ap eller ikke. KrF er et tydelig sentrumsparti, sa han på pressekonferansen. Det har han nok også rett i. Men på to viktige områder ligger programforslaget nærmere venstresidens politikk enn høyresidens: KrF vil ikke gi nye, generelle skattelettelser, men vil bruke alle pengene på mer velferd. Partiet vil beholde dagens samlede skattenivå. Og flertallet i komiteen vil at bare ideelle, private organisasjoner skal slippe til i eldreomsorgen. Høyrepartiene vil både gi skattelette og slippe kommersielle aktører til i eldreomsorgen i kommunene. Det vil ikke partiene til venstre for KrF.

Fremskrittspartiet gremmes, mens Arbeiderpartiet fryder seg over disse delene av KrFs programforslag. Siv Jensen mener KrFs skattepolitikk til en forveksling er lik Aps holdning til skatter, og ber KrF bestemme seg for hvilken side de står på, om de er et borgerlig eller sosialistisk parti. Aps Helga Pedersen mener KrF har lært av erfaringene fra å regjere med Høyre, og sett at store skatteletter førte til dårligere kommuneøkonomi og dårligere velferdstilbud over hele landet.

KrF ønske om å sitte på vippen i neste stortingsperiode forutsetter at landet fra 2009 blir styrt av en mindretallsregjering som partiet ikke er en del av. De mest realistiske alternativene er da enten en Ap-regjering eller en regjering av Høyre og Frp. Dersom man legger partiprogrammene for inneværende periode til grunn, er avstanden til Frp mye større enn til Ap. Men KrF er et forhandlingsvillig parti, som normalt legger størst vekt på å få gjennomslag for sine egne «verdisaker». I eventuelle framtidige forhandlinger er to krav ultimative, sa nestleder Inger Lise Hansen da programforslaget ble lagt fram: Kontantstøtten må bestå og det må ikke kuttes i U-hjelpen.

Dagfinn Høyrebåten snakker ikke med like store bokstaver som Lars Sponheim. Men heller ikke KrF blir noe støtteparti for en regjering der Frp er med. En posisjon på vippen kan gi stor innflytelse i neste stortingsperiode, selv for et lite parti.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere