Gå til sidens hovedinnhold

- Krigen er ikke over

Israelske myndigheter sier til Nettavisen at krigen kan fortsette i flere uker.

Israel har bombet en utskytningsrampe på Gaza etter at militante palestinere har skutt flere raketter inn i det sørlige Israel og blant annet truffet byen Sderot.

Det skjer bare syv timer etter at Israel iverksatte en ensidig våpenhvile.

- Krigen fortsetter
Talsperson for det israelske forsvaret (IDF), major Avital Leibovitz, sier til Nettavisen at krigen vil fortsette.

- De neste dagene er kritiske for å se hvilken retning Hamas velger at denne konflikten skal ta; om de velger en fredelig løsning og legger ned våpnene eller om de fortsetter sin terrorvirksomhet overfor Israel, sier major Leibovitz til Nettavisen.

- Krigen er med andre ord ikke over?

- Nei, denne krigen er ikke over ennå. Vi vil først se et svar i løpet av de kommende timene, dagene og ukene, sier Leibovitz.

- Svarer brått og ubehagelig
Ifølge Leibovitz vil Israels kun besvare angrep fra Hamas, ikke selv gå til angrep.

- Dersom Hamas initierer kamp og skyter raketter, så vil vi besvare det brått og ubehagelig. Men vi vil ikke fra vår side igangsette nye angrep, sier Leibovitz..

Israels våpenhvile betyr lettere arbeidsforhold for humanitær hjelp. Leibovitz sier Israel vil fortsette å tillate hjelpeorganisasjoner å slippe inn i Gaza.

- Vi er også i ferd med å opprette et nasjonalt tilbud, sier hun.

Slipper ikke inn journalister
Men journalistene slipper fortsatt ikke inn i de krigsherjede områdene.

- Vi har latt rundt 15 journalister få slippe inn, men det er ikke opp til IDF (det israelske forvaret, red.anm.) å bestemme hvem som slipper inn, sier Leibovitz.

Trekkes ikke ut
Men Israel har ikke villet sette et tidspunkt for når de eventuelt trekker tilbake sine styrker fra Gazastripen.

- Vi kan ikke snakke om en tidspplan for tilbaketrekking før vi vet at våpenhvilen holder. Dersom det er fare for at Hamas med vilje vil slå ben under våpenhvilen, og vi på ny på sette inn en offensiv mot Hamas, så må vi også være tilbakeholdne med å trekke styrkene tilbake, sier talsmann for statsminister Ehud Olmert, Mark Regev til Reuters.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har krevd full tilbaketrekking av israelske soldater og stridsvogner som en følge av våpenhvileavtalen.

Krigen, som varte i 22 dager før den israelske våpenhvilen i natt, har kostet 1235 palestinere livet, inkludert 410 barn. 5300 palestinere er skadd i angrepene.

På israelsk side har 10 soldater og tre sivile mistet livet.

Kommentarer til denne saken