Torsdag 6. mai er det nøyaktig fire måneder siden stormingen av den amerikanske Kongressen. Daværende president Donald Trump ble som kjent stilt for riksrett, anklaget for å ha oppildnet til stormingen.

Det republikanske flertallet i Senatet sørget imidlertid for at Trump ble frifunnet. Det har vært knyttet stor spenning til hvilken retning Det republikanske partiet vil ta etter Trumps presidentskap – om partiet vil omfavne eller ta avstand fra trumpismen.

«Krigen om sjelen til Det republikanske partiet varte omtrent like lenge som en sesong av The Apprentice. Tidligere president Trump vant,» skriver spaltist og redaktør i det politiske nettstedet The Hill, Niall Stanage, i sin faste spalte The Memo.

Les også: Angriper «Trump-kult»: - De driver med tilbedelse på Trumps alter

Stanage skriver videre at Trump hadde en rekke republikanske tungvektere mot seg rett etter Kongress-stormingen.

«På den tiden var det republikanske topper, inkludert majoritetsleder Mitch McConnell, som snakket ut mot Trump. McConnell antydet også på et tidspunkt muligheten for et betydelig antall republikanske stemmer som ville fjerne daværende president, et tilsynelatende håp om å distansere partiet fra skampletten etter stormingen. Alt dette har endret seg nå,» skriver Stanage.

Les også: Trump er permanent utestengt fra Facebook: – Disse korrupte sosiale medie-selskapene må betale en politisk pris

- En foreløpig seier til Trump

Norsk USA-kjenner mener også at Trump har vunnet en foreløpig seier innad i partiet.

- Foreløpig kan vi konkludere med en seier til Trump, men det blir spennende å se hvor lenge denne seieren vil vare. Det ser ikke så lyst ut for tradisjonelle republikanere som for eksempel Liz Cheney og Adam Kinzinger, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke til Nettavisen.

- Det er såpass mange tegn som nå tyder på at Trump har et sterkt grep om partiet, og meningsmålingene viser at han har sterk støtte blant republikanske velgere. Etter stormingen 6. januar var det noe som umiddelbart tydet på at Trumps grep om partiet ville smuldre opp, men nå har dessverre partiet gått tilbake til en «state of denial» (tilstand av fornektelse red.anm.) og en kult-lignende situasjon, sier Løkke.

- Ja, Trump har vunnet kampen

Løkke får støtte fra Hilmar Mjelde, som er seniorforsker ved NORCE forskningssenter.

- Ja, Trump har vunnet kampen om partiet – i alle fall inntil videre. Trump-fløyen er dominerende i Kongressen og på delstatsplan - i den grad vi kan snakke om noen ideologi lenger, så har partiet gått mot sentrum i økonomisk politikk og lengre til høyre i verdikulturelle spørsmål. Det ligner på sine høyreradikale søsterpartier i Europa, som for eksempel Rassemblement National i Frankrike og enkelte østeuropeiske, høyreradikale partier, sier Mjelde til Nettavisen.

- Det mest fremtredende ved partiet nå er uansett personkulten rundt Trump, desinformasjonen de sprer om valget og hungeren etter kulturkamp mot media og Demokratene, sier Mjelde.

Det er fortsatt uklart hvilke planer Trump har om fremtiden, og hvorvidt han vil gjøre et nytt forsøk på å bli Republikanernes presidentkandidat i 2024.

Les også: Snikfilmet CNN-ansatt på Tinder-date: Kom med sjokkinnrømmelse om Trump

Mjelde er usikker på om Trump i det hele tatt vil kunne klare å bli nominert i 2024.

- Trump vil måtte jobbe med å beholde grepet om partiet. Det er interne konkurrenter på vei opp og frem, som Florida-guvernør Ron DeSantis. Det er så langt frem til 2024 at det er vanskelig å mene mye om det. Vi må se om partiet i det hele tatt holder sammen, sier Mjelde til Nettavisen.

- Og jeg er ikke sikker på at Trump stiller igjen. Valgkampvideoene mot han med billedmateriale fra Kongress-stormingen lager jo seg selv. Det ville vært komplett uforståelig at en nasjonal majoritet skulle mene Trump er den beste til å lede landet, gitt hans skandaløse politiske CV. Pandemi og kuppforsøk – selvkupp, for å være teknisk presis. Jeg tror han i så fall vil tape hovedvalget klart, sier Mjelde.

Cheney på vei ut i kulden?

Kongressrepresentant Liz Cheney (54) har vært en av Trumps argeste motstandere innad i partiet. Den mektige republikaneren, som er datter av tidligere visepresident Dick Cheney, fikk blant annet bred støtte av tungvekteren McConnell i februar. McConnell sa den gang at det ikke var noen tvil om at Trump i praksis var moralsk ansvarlig for å ha fremprovosert stormingen av Kongressen.

Cheney står fortsatt på sitt, og uttalte så sent som denne uken at Trumps påstander om at presidentvalget ble stjålet er «gift i blodstrømmen til vårt demokrati».

- Vi kan ikke hvitvaske det som skjedde den 6. januar eller videreføre Trumps store løgn. Det er en trussel mot demokratiet. Det han gjorde den 6. januar, er en grense som ikke kan krysses, sa hun på en konferanse i Georgia mandag denne uken, ifølge CNN.

Cheney kan ikke lenger nyte godt av støtten fra topp-republikaneren McConnell, som nå har uteblitt. I tillegg har Kevin McCarthy, som er republikanernes minoritetsleder i Representantenes hus, også trukket sin støtte til Cheney.

Cheney har for øyeblikket posisjonen som Conference Chair, hvilket innebærer at hun er den tredje høyeste rangerte republikaneren i Representantenes hus.

Nå står hun i fare for å bli skjøvet ut i kulden og erstattet med Trump-lojalisten Elise Stefanik (36). Allerede neste uke kan det bli avholdt en avstemning om å utnevne Stefanik som ny Conference Chair. Partitopp Steve Scalise mener også at Cheney bør erstattes med Stefanik.

Trump selv har stemplet Cheney som en «krigshisser og en tosk».

Eksil i Florida

Stanage skriver at kampen innad i partiet omhandler mer enn bare striden mellom Trump og Cheney. Spaltisten skriver at Trump lå skadeskutt og sårbar etter Kongress-stormingen, blant annet fordi han var den første republikanske presidenten til å tape et gjenvalg siden George H.W. Bush i 1992 - i tillegg til å ha mistet det republikanske flertallet i Senatet.

«Men siden den gang har Trump klart å gjenvinne kontrollen over partiet, til og med fra eksil på hans Florida-eiendom Mar-a-Lago,» skriver Stanage.

Stanage påpeker også at Trump ofte nyter en oppslutning på over 80 prosent popularitet i målinger blant republikanere.