RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krigen om nedlastingen på nettet

Sist oppdatert:
Hvem skal betale for piratkopiering av film og musikk på internett
Ifølge CNN kan det allerede denne uken komme domsavgjørelser som vil føre til store forandringer i dagens nedlasting av musikk og film på internett. Amerikanske høyesterett vil komme med en avgjørelse i saken mellom MGM og programvareselskapet Grokster.

De store filmselskapene og store deler av musikkbransjen har samlet seg bak MGM. De ønsker å få en avklaring i hvorvidt Grokster kan stå ansvarlig for den ustrakte musikk- og filmkopieringen på internett.

Populær tjeneste

Det lille programvareselskapet Grokster utvikler en populær programvare for internett-nedlasting, som er kjent under "peer-to-peer" fildeling. Denne programvaren gjør at brukeren ikke har behov for å gå til en sentral dataserver for nedlasting.

Ifølge CNN har lavere rettsinstanser i USA avvist saken, men film- og musikk-industrien ønsker en prinsippavgjørelse. Derfor er altså saken kommet frem for den amerikanske høyesteretten.

Underholdningsindustrien har tidligere vunnet en viktig dom i kampen mot piratkopieringen da man fikk stengt høyprofilerte Napster i 2001. Deretter gikk industrien etter andre distributører, som Grokster og Morpheus.

Ikke virket

Kampanjen ser imidlertid ikke ut til å ha virket så langt. Nye studier fra USA viser at så mange som 17 millioner amerikanere laster ned piratkopierte filmer og musikk fra internett og elektroniske enheter.

En avgjørelse i saken mellom Gokster og MGM ventes senere i sommer, melder CNN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere