*Nettavisen* Nyheter.

Kriger inne i Gaza

Foto: MAHMUD HAMS (AFP)

Israelske styrker i skuddveksling med soldater fra Hamas.

07.01.09 12:11

Det meldes om kraftige sammenstøt mellom israelske soldater og Hamas-styrker mandag kveld. Sammenstøtet skjer i bydelen Shejaiya øst i Gaza by, melder AFP.

Dette er første gang de israelske styrkene har kommet i skuddveksling med soldater fra Hamas siden Israel startet sin offensiv. Israelerne har tatt kontroll over høye bygninger, og angriper bolighus, moskeer og smuglertunneler.

Vitner forteller om kraftige eksplosjoner i bydelen som nå er lagt mørk på grunn av strømbrudd. Israel har angrepet byen både fra luften, fra sjøen og med bakkestyrker.

Hamas skal ha avfyrt raketter mot israelske stridsvogner. Også den ytterliggående gruppen Islamsk hellig krig melder om at deres soldater er drept i kampene.

Mange døde
Doktor Khamis al-Essi ved Shifa sykehus sier til BBC news at helsepersonell jobber på spreng for å ta imot de mange sårede som kommer inn.

- Det er alle mulige typer av skader. Fra knuste kropper og avkuttede hoder til mer overfladiske skader (...) De fleste sårede er sivile, og da spesielt kvinner og barn, sier han. Dette er det samme sykehuset som de norske legene Erik Fosset og Mads Gilbert jobber på.

Den brutale virkeligheten ved Shifa oppsumeres av talsmann Raid Arini på denne måten:

- Vi sjekker pulsen til alle som kommer inn med et hode. Hvis det ikke er noen puls, sendes de rett til likhuset. Hvis de ikke har noe hode, vel, farvel, siterer AP.

Palestinske helsemyndigheter sier at 90 personer, for det meste sivile, har blitt drept siden israelske styrker gikk inn i Gaza lørdag. Blant disse er minst 26 barn. I samme periode har tre israelske sivile, og to soldater, mistet livet. Siden Israel startet offensiven med bombetokter i desember er nærmere 600 drept, og 2700 såret. Bombeflyene, som jakter på Hamas, har truffet en rekke sivilie hus, samt tre ambulanser.

Ber om våpenhvile
Den israelske utenriksministeren avviste mandag EU-delegasjonens forslag om våpenhvile. Istedenfor har Israel skrudd opp temperaturen.

- Vi kjemper mot terror, og vi har ikke kommet til noen enighet med terror, sa utenriksminister Tzipi Livni etter møtet med EU-delegasjonens leder, Karel Schwarzenberg. Også Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, har reist til området for å presse Israel til våpenhvile. Også russerne har bedt Israel om å legge ned våpnene.

Bare USA støtter Israel. President George Bush har støttet den israelske offensiven, og mener at Hamas selv har skylden for tap av menneskeliv.

- Istedenfor å bry seg om menneskene i Gaza, har Hamas brukt Gaza til å skyte sine raketter og ramme uskyldige israelere, sier Bush.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.