RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krigsforbryter får mindre straff

Sist oppdatert:
Den eneste personen som har blitt dømt til fengsel på livstid av Krigsforbryterdomstolen i Haag får strafferabatt.

Milomir Stakic, tidligere borgermester i byen Prijedor, ble holdt ansvarlig for fangeleirene som ble etablert rundt byen i 1992. Han ble derfor dømt til livstid av krigsforbryter domstolen, melder BBC.

Stakic anket dommen og har nå fått medhold. Straffen hans ble redusert til 40 år i fengsel.

Grusomme bilder
Bildene av de utmagrede fangene fikk alle til huske de grusomme bildene av jødiske fanger under andre verdenskrig, og sjokkerte verden.

Ankedomstolen fastslår nå at Stakic sin straff ikke står i forhold til forbrytelsen. Likevel holder de fast på at det var han som var ansvarlig for forfølgelsen av alle ikke-serbere i Prijedor, og at målet hans var å skape en serbisk enklave, som kunne bli en del av en serbisk storstat.

- Ikke folkemord
Samtidig opprettholder domstolen frifinnelsen for tiltalen av folkemord. Årsaken til denne noe forvirrende dommen er at retten mener de ikke kan bevise at Stakic hadde planer om å drepe fangene, men bare holde dem avskilt fra den serbiske delen av befolkningen.

Likevel kan det nå vise seg at nedjusteringen av straffen fører til lengre fengselstid for Stakic. Livstidsdommen skulle nemlig uansett behandles på nytt etter 20 år. Den nye dommen på 40 år må sones.

Mer enn 1.500 bosniske muslimer og kroater døde i de tre leirene Stakic var ansvarlig for å bygge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere