*Nettavisen* Nyheter.

Krigsforbryteren Ratko Mladic er pågrepet

Foto: GABRIEL BOUYS (AFP)

Mannen bak massakren i Srebrenica er pågrepet - etter 15 år på flukt.

26.05.11 21:31

Serbias president Boris Tadic bekreftet torsdag ettermiddag, under en hasteinnkalt pressekonferanse, at de har arrestert krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic (68). Siden arrestasjonen av Radovan Karadzic i 2008, har Mladic vært den mest ettersøkte krigsforbryterne etter krigen på Balkan fra 1992 til 1995.

- På vegne av det serbiske folk, bekrefter jeg at Ratko Mladic er arrestert, sa presidenten.

Ifølge presidenten skjedde dette etter nært samarbeid med krigsforbryterdomstolen i Haag. Prosessen med å få ham utlevert dit er allerede i gang. Det skal også undersøkes hvem som har hjulpet den tidligere generalen med å holde seg skjult.

Jens Stoltenberg: - Pågripelsen er en milepæl

Øverste militære leder
Mladic var general og ledet den bosnisk-serbiske hæren under krigen i Bosnia på 1990-tallet og var ettersøkt for krigsforbrytelser og folkemord. Mladic knyttes blant annet til massakren i Srebrenica i juli 1995, der nærmere 8000 gutter og menn ble drept.

Han har vært på flukt i 15 år, helt siden borgerkrigen sluttet.

Det internasjonale militærtribunalet for det tidligere Jugoslavia har lenge ønsket å bringe Mladic til Haag og stille ham til ansvar blant annet for folkemord.

Han er siktet for folkemord, for medvirkning til folkemord, for forbrytelser mot menneskeheten og for brudd på bestemmelsene om behandling av krigsfanger, ifølge ICTY, krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia.

Det var utstedt internasjonal arrestordre på ham.

Tatt med falske papirer
Serbiske medier, blant dem radiokanalen B92, meldte først at serbisk politi hadde foretatt en pågripelse av en person som man antok var Mladic. Han hadde falske papirer og gikk under navnet Milorad Komadic. Pågripelsen fant sted torsdag morgen.

Både Serbia og USA utlovet en stor dusør for informasjon som ledet til pågripelsen av Mladic.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ett navn igjen på lista
Etter arrestasjonen av Mladic står det bare ett navn igjen på lista over de mest ettersøkte etter Bosnia-krigen; Goran Hadzic. Han var leder for serberne i Kroatia. Han er blant annet siktet for drap og forfølgelse av kroater og ikke-serbere og fengsling av sivile i leire der det foregikk tortur, vold og drap.

Massakren i Srebrenica

Massakren ble innledet 11. juli i 1995 og står igjen som en grotesk milepæl under krigen i det tidligere Jugoslavia fra 1992 til 1995. Rundt 8000 muslimske gutter og menn ble samlet sammen og drept etter at bosnisk-serbiske styrker inntok byen.

Drapene er betegnet som den verste enkeltstående krigsforbrytelse i Europa siden den 2. verdenskrig. I 2007 slo Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag fast at det dreide seg om et folkemord.

Massakren fant sted da serbiske styrker under general Ratko Mladics ledelse inntok byen. En paramilitær gruppe kalt Skorpionene deltok også i massakren. Srebrenica var av FN erklært som en sikker sone og mange bosniere hadde søkt tilflukt der. Men de serbiske styrkene møtte ingen motstand fra den nederlandske FN-styrken på 450 soldater i området. I praksis så FN en annen vei da massakren fant sted.

(Kilde: Euronews, Wikipedia)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.