RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krigsforbrytermistenkt kan utleveres

(KFOR/Nato)
Høyesterett forkaster anken til serber som er siktet for krigsforbrytelser.

Høyesterett har forkastet anken fra Vukmir Cvetkovic, som er ønsket utlevert i forbindelse med krigsforbrytelser som ble utført under krigen i Jugoslavia på 1990-tallet.

Søkte asyl
Serbiske Cvetkovic (40) kom til Norge i juli 2007, og i desember samme år fikk han innvilget asyl med status som flyktning.

Knapt et år senere, i november 2008, ble han siktet for krigsforbrytelser begått i mars 1999 og FNs Kosovopoliti UNIMIK har begjært mannen utlevert fra Norge.

Ifølge siktelsen skal han i uniform og bevæpnet ha truet albanere til å forlate sin hjem og deretter satt fyr på husene. Cvetkovic har vært fengslet siden 10. mars 2009.

Les: Krigsforbrytermistenkt pågrepet i Orkanger

Les også: Krigsforbrytermistenkt fengslet i fire uker

I september i fjor kom Oslo tingrett frem til at vilkårene for utlevering anses å være oppfylt, og Borgarting lagmannsrett forkastet ved i oktober hans anke.

Nå har også Høyesterett forkastet anken.

Kosovokrigen
Krigen startet som borgerkrig, men utviklet seg til en internasjonal storkonflikt.

Som en provins sør i Serbia utgjorde Kosovo en del av Jugoslavia. Albanske separatister startet i 1996 med geriljakrigføring mot de serbiske styresmaktene, som undertrykket albanerne, og i 1999 gikk NATO inn i konflikten.

Store befolkningsgrupper havnet på flukt, og i følge det internasjonale Røde Kors ble flere enn 10 000 kosovoalbanere drept. 3 000 kosovoalbanere er fortsatt savnet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere