Krigsforbrytermistenkt tatt på Gardermoen

Skal ha blitt pågrepet med falsk pass.

09.06.10 20:00

Folkemordettersøkte Charles Bandora (57) fra Rwanda, ble pågrepet på Gardermoen tirsdag, melder NTB.

Bandora er ettersøkt av Interpol, mistenkt for forbrytelser mot menneskeheten, forbrytelser mot liv og helse, folkemord, deltakelse i folkemord, planleggingen av folkemord og organisert kriminalitet.

Pågrepet med falsk pass
Han ble pågrepet på Gardermoen da han kom med fly fra Belgia og forsøkte å komme seg inn i Norge med falsk pass, skriver nettavisen Allafrica.com.

Romerike politidistrikt bekrefter overfor NTB at de har pågrepet en person med ukjent identitet.

- Vi pågrep en person som antas å ha rwandisk opprinnelse på Gardermoen i går. Han forsøkte å komme seg inn i landet med et falskt pass. Vi har ikke fått bekreftet om det faktisk er den ettersøkte mannen, så vi holder ham i arresten inntil videre, sier jourhavende politiadvokat Åsmund Yli i Romerike politidistrikt til NTB.

Ville søke asyl
Dagbladet får bekreftet arrestasjonen både hos norsk politi og Justisdepartementet, og mannens advokat sier 57-åringen kom til Norge for å søke asyl. Han hadde først forsøkt å søke asyl i Belgia, fordi han har barn bosatt i landet, men ble avvist og bedt om å søke asyl i Norge.

Ifølge Allafrica.com reiste Bandora med et pass fra Malawi da han ble pågrepet. Passet skal ikke ha vært utstedt i Bandoras navn, og han hevder å ha fått passet fra bekjente.

- En god utvikling
Augustin Nkusi, talsmann for påtalemyndigheten i Rwanda, er begeistret for utviklingen i saken.

- Jeg vil ikke spekulere i hvorfor han ble sluppet fri i Belgia, men dette er en god utvikling i saken, sier han til Allafrica.com.

Bandora skal ha vært en innflytelsesrik maktfigur i det hutudominerte regjeringspartiet MRND, som styrte Rwanda under folkemordet i 1994. I tillegg skal Bandora ha trent militsgrupper under folkemordet.

Bandora ble arrestert i Malawi i januar, etter at rwandiske myndigheter påpekte at Malawi, Mosambik og Zambia «ikke gjorde noenting» for å pågripe ettersøkte rwandere som hadde bosatt seg i landene deres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag