RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krigsforbrytersaker blir ikke etterforsket

Oslo (NTB): 80 prosent av krigsforbrytersakene politiet får tips om, blir aldri etterforsket.

Regjeringen opprettet i 2005 en spesialenhet for å etterforske mistenkte krigsforbrytere i Norge.

Gruppen for særskilte internasjonale forbrytelser (SIF), som hører inn under Kripos, undersøker nå 144 personer, skriver Aftenposten.

Disse kommer blant annet fra Rwanda, landene i det tidligere Jugoslavia, Somalia, Etiopia, Nigeria, Irak, Kongo, Eritrea, Sri Lanka, Irak og Afghanistan.

Blant de 144 er personer som anklages for alt fra folkemord og tortur til systematisk voldtekt og andre typer alvorlig voldskriminalitet.

Siden SIF ble opprettet er det utferdiget etterforskningsordre i 29 slike saker, men bare én sak har endt med domfellelse i Norge. Fire andre saker har endt med utlevering til andre land.

Kripos har de siste to årene henlagt 119 slike krigsforbrytersaker og klager over at det er svært vanskelig å bringe slike saker for domstolene.

- Dette er et helt nytt felt, og sakene er usedvanlig kompliserte og ressurskrevende, sier sjefen for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Atle Roll-Matthiesen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere