RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PORTRETTERES: Joachim Rønneberg (96) profileres av New York Times. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
PORTRETTERES: Joachim Rønneberg (96) profileres av New York Times. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Krigshelten Joachim Rønneberg (96) portretteres av New York Times

Mannen som ledet tungtvannsaksjonen på Vemork, 96 år gamle Joachim Rønneberg, er viet en stor artikkel i lørdagens New York Times.

Den amerikanske storavisen presenterer 96-åringen i sitt lørdagsportrett, skriver Sunnmørsposten. Avisen har vært hjemme hos Rønneberg i Ålesund.

¬For en mann som reddet verden, eller i det minste hjalp til med å sikre at Adolf Hitler aldri fikk fatt på en atombombe, har 96-årige Joachim Rønneberg et overraskende lite heltemodig syn på de kreftene som former historien, skriver avisen.

Rønneberg ledet sprengingen av tungtvannsanlegget på Vemork i 1943. I mai mottok han Forsvarets hederskors for sin innsats under krigen.

– Det er så mye som bare var hell og tilfeldigheter. Det var ingen plan. Vi håpte bare på det beste, forteller Rønneberg om tungtvannsaksjonen, en historie som engasjerte norske TV-seere og ga seerrekord da serien ble vist på NRK tidligere i år.

Artikkelen i New York Times avsluttes med Rønnebergs syn på dagens internasjonale situasjon.

– Det burde være åpenbart for folk at fred og frihet er noe man må kjempe for. Det virker som om politikerne har glemt dette, sier 96-åringen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere