Gå til sidens hovedinnhold

Krigsherre funnet skyldig i krigsforbrytelser

Haag (NTB-Reuters): Militslederen Thomas Lubanga fra Kongo er funnet skyldig i krigsforbrytelser i den første kjennelsen som noen gang er avsagt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Retten i den nederlandske byen Haag mener det er bevist at Lubanga (51) rekrutterte barnesoldater yngre enn 15 år til borgerkrigen i Kongo rundt årtusenskiftet. Barna ble utsatt for tøff trening, harde straffer og deltok i kampene.

Lubanga sto i spissen for Patriotiske styrker for frigjøringen av Kongo, én av flere militsgrupper som gjorde krigen i Kongo til en grusom opplevelse for lokalbefolkningen.

Forbrytelsene han er tiltalt for, skal ha funnet sted i 2002 og 2003 idet Lubangas etniske gruppe hema lå i krig med det rivaliserende lendufolket. Mens den ene folkegruppen livnærer seg som bønder, driver den andre med fedrift.

Menneskerettsgrupper mener krigsherren burde vært tiltalt for tortur, voldtekter og massakrer, i tillegg til at han rekrutterte barnesoldater. Men påtalemyndigheten i Haag mener det er vanskelig å bevise at disse ugjerningene ble begått. (©NTB)

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger