Gå til sidens hovedinnhold

– Krim er ubestridelig en del av Ukraina

Knallhard dragkamp om Krims status.

Kiev/Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Mens USA innfører sanksjoner og diplomatiet går på høygir, ruller snøballen raskt på Krim i Ukraina. Pro-russiske krefter både på Krim og i Russland søker å knytte halvøya til Russland.

Følg utviklingen i Ukraina i vårt livestudio

SISTE: Pavel Gubarev, leder for en prorussisk bevegelse i det østlige Ukraina, ble torsdag pågrepet i sitt hjem i byen Donetsk.

Pro-russiske ledere på Krim gikk torsdag langt i å si at området allerede er i ferd med å gå ut av Ukraina og bli en del av Russland. Men Grigorij Joffe, en av lederne i regionforsamlingen på Krim, legger til at de har bedt Russlands president og nasjonalforsamling om å vurdere forespørselen.

Fra Russland kom det samtidig forslag både om å gjøre det enklere å bli russisk statsborger for russisk-språklige i tidligere sovjetrepublikker og enklere for «deler av andre land» å slutte seg til Russland.

De nye makthaverne i Kiev har foreløpig ikke svart militært på at russiske soldater har strømmet inn på Krim og tatt kontroll over området. Men de fordømmer i sterke ordelag Russlands militære inngripen.

– Krim er ukrainsk

Utenriksminister Børge Brende (H) møtte torsdag Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov i Kiev.

De to var enige om at politikerne på Krim ikke har noen rett eller mulighet til å hevde at området nå ikke lenger er en del av Ukraina, eller å innkalle til en folkeavstemning 16. mars om Krims status.

– Krim er ubestridelig en del av Ukraina. Det har også Russland slått fast i 1994, og da kan og bør det ikke skapes usikkerhet rundt dette, sier Brende til NTB.

Han avviser en folkeavstemning på Krim.

– Å begynne med det nå, mens det er russiske soldater i gatene og ukrainske forlegninger er beleiret, er illegitimt, sier Brende.

Krisen i Ukraina ble gradvis forverret gjennom tre måneder med demonstrasjoner og voldelige kamper mot president Viktor Janukovitsj, som hadde Russlands støtte. Han ble tvunget til å gå av 22. februar, og krisen ble dramatisk trappet opp da Russland etter dette gikk militært inn på Krim.

Amerikanske sanksjoner

Verdenssamfunnet forsøker å reagere på det vestlige ledere beskriver som et soleklart brudd på folkeretten fra Russlands side.

USAs president Barack Obama beordrer sanksjoner mot personer og organer som er ansvarlige for å undergrave demokratiske institusjoner i Ukraina.

Les også: - Slik kan USA kvele Russland

Sanksjonene skal være rettet både mot russiske og ukrainske tjenestemenn og andre enkeltpersoner som USA anser for å være direkte involvert i destabilisering av Ukraina og Krim-halvøya.

Russland har varslet at landet kommer til å svare på eventuelle sanksjoner. Utenriksminister Sergej Lavrov møtte sin amerikanske kollega John Kerry i Roma torsdag. Etter møtet varslet Lavrov at de to ikke er enige om noen løsning for Ukraina, men at USA foreløpig ikke har laget noen svarteliste over russiske tjenestemenn.

Les også: - Norge fordømmer den russiske eskaleringen på Krim

OSSE stanset på Krim

Også EUs ledere skulle torsdag forsøke å bli enige om en reaksjon mot Russlands militære inngripen i Ukraina. Før møtet spriket uttalelsene fra EU-toppene. Enkelte snakket direkte om sanksjoner og russisk aggresjon, mens andre var langt mer dempet i ordbruken.

Brende varsler at Norge «som utgangspunkt vil forholde seg til det EU gjør».

USA har samtidig sendt et marinefartøy til Svartehavet, hvor det skal trene bulgarske og rumenske styrker.

Verdenssamfunnet har også forsøkt å skaffe seg et nærvær på Krim, men torsdag nektet væpnede personer å la observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, (OSSE), slippe inn på halvøya.

FNs spesialutsending Robert Serry ble onsdag tvunget til å avbryte sitt besøk på Krim etter å ha blitt truet av væpnede menn. (©NTB)

Kommentarer til denne saken