RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krim inviterer OSSE til folkeavstemningen

KRIM-ARMÉ: En ny armé bestående av beboere på Krim-halvøya ble nylig etablert. Nå ønsker de folkeavstemning om hvorvidt de skal være en del av Ukraina eller ikke.
KRIM-ARMÉ: En ny armé bestående av beboere på Krim-halvøya ble nylig etablert. Nå ønsker de folkeavstemning om hvorvidt de skal være en del av Ukraina eller ikke. Foto: Ronny Roman Rozenberg (Afp)
Etter tidligere å ha blitt møtt med skudd, inviteres OSSE nå på folkeavstemning på Krim.

Moskva (NTB-Reuters): Krims regionsforsamling har invitert observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) til søndagens folkeavstemning om løsrivelse fra Ukraina.

Det melder det russiske nyhetsbyrået RIA. OSSE-observatører har tidligere blitt nektet adgang til Krim-halvøya, og ble møtt med skudd da de forsøkte å komme seg inn i regionen i helgen.

Det nye regionstyret på Krim har vedtatt å holde en folkeavstemning 16. mars om hvorvidt Krim-halvøya fortsatt skal tilhøre Ukraina eller om den skal innlemmes i Russland.


Skal få velge språk og pass
Sergej Aksionov, som for to uker siden erklærte seg selv som leder for det delvis selvstyrte Krim etter at etniske russere tok makten over regionforsamlingen, sier til nyhetsbyrået RIA at han ikke vil kreve at befolkningen på Krim må gi fra seg sine ukrainske pass dersom halvøya blir russisk.

Han sier også at de nye makthaverne vil oppfordre til bruk av både det russiske språket og språket som krimtartarene bruker.

– Alle skal få mulighet til å bruke sitt eget språk. Vi vil ikke legge begrensninger på krimtartarene, sier Aksionov.

Etniske russere
Det bor om lag 2 millioner mennesker på Krim, som de siste par ukene har blitt sentrum for en bitter kamp mellom de nye makthaverne i Kiev og myndighetene i Moskva.

Flertallet av innbyggerne er etniske russere, mens om lag 250.000 er krimtartarere, en hovedsakelig muslimsk folkegruppe som flyttet tilbake til Krim på 1980-tallet etter å ha blitt deportert under Josef Stalins regime. De er provestlige og motsetter seg russisk annektering. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere