RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Hermann J. Knippertz (Ap)

Kriminaletterforskning av festivaltragedien

Sist oppdatert:
Fortsatt har ingen tatt på seg skylden for tragedien på Love Parade.

Tyske påtalemyndigheter etterforsker nå om dødsfallet av 19 mennesker på technofestivalen Love Parade i Duisburg lørdag dreier seg om uaktsomme drap. Mandag kan de ennå ikke svare på hvem som har skylda.

Les også:Folk ble presset mot veggene

Eneste inngang stengt
- Etterforskningen skal konsentrere seg om påstanden om uaktsomme drap og uaktsom legemsbeskadigelse. Disse påstandene er ikke rettet mot noen konkrete personer i dag, sier en talsmann for påtalemyndigheten i Duisburg, Rolf Haferkamp, til AP.

En forening som representerer det tyske politiet legger skylda på arrangører av festivalen og tjenestemenn i Duisburg. Men vitner har også pekt på politi og private sikkerhetsvakter, og sier panikken brøt ut da den ene enden av tunellen - den eneste inngangen til festivalområdet - ble stengt når festivalområdet ble for fullt, skriver AP.

Politiet nekter denne påstanden og sier at de åpnet en ny inngang for å spre menneskemassene før den tragiske ulykken inntraff.

Krav fra Merkel
Det var Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, som søndag satte ned krav om en intens undersøkelse av den dødelige panikken på musikkfestivalen.

Merkel sa hun hadde blitt sjokkert av tragedien, og la vekt på at alt skal gjøres for å sikre at slike dødsfall ikke vil skje igjen, skriver BBC News.

Presset ordfører
Arrangørene bak Love Parade hadde bare lov til å slippe inn 250.000 mennesker på festivalen. Den tyske avisen Spiegel Online skriver at arrangørene lørdag skal ha snakket stolt om at det var rundt 1,4 millioner mennesker inne på festivalområdet. Ut i fra bildene å dømme er det sannsynlig at det har vært over en million mennesker inne på området da tragedien skjedde lørdag.

I forkant av festivalen skal myndighetene i Duisburg ha blitt advart om at byen var for liten til å arrangere en av Europas største technofestivaler. Samtidig skal det ha vært hard kritikk mot sikkerhetssystemet, skriver AFP.

Ordføreren i Duisburg, Adolf Sauerland, forsvarte det han sa var en solid sikkerhetsplan på en pressekonferanse søndag.

- Hans skandaløse utsagn var ingenting annet enn et hån av de døde - unge mennesker som hadde kommet langveisfra for å delta i festivalen, og som døde på grunn av en overbelastet organisasjon, skrev den lokale avisen Neue Rhein Zeitung (NRZ) i en lederartikkel mandag, ifølge AFP.

Ordføreren møter nå et enormt press om å trekke seg fra ordførerstillingen.

Ble trampet i hjelp
19 personer ble trampet i hjel da det oppsto panikk i en menneskemengde inne i en tunnel på festivalen som holdt sted i Duisburg nordvest i Tyskland denne helgen. På grunn av store mengder med mennesker var det vanskelig for redningsmannskapet å komme til.

342 mennesker ble i tillegg skadet, og flere av disse alvorlig, men ifølge AFP skal ingen av disse være under kritisk tilstand mandag.

Ifølge politiet skal de døde være elleve kvinner og åtte menn, og blant de døde var det til sammen syv utlendinger fra Australia, Italia, Kina, Nederland, Bosnia og Spania. De er alle i alderen mellom 20 og 40 år, skriver AFP.

Tunnelen var den eneste inngangen til festivalområdet.

Festivalsjef Rainer Schaller kunngjorde søndag at det ikke vil bli flere Love Parade-arrangement.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere