RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kriminell påske

Nordengelske politietterforskere fyller påskens krimbehov på TV 2.

Kaldt Blod (Cold Blood) – Storbritannia 2005. Sjanger: Krim. Med: Jemma Redgrave, John Hannah og Matthew Kelly. Premiere TV 2, mandag klokken 21.40.

At påskekrimmen er bra, er like avgjørende for en god påske som fint skiføre og godt fyll i påskeegget. Hvert år venter jeg med litt skrekkblandet fryd på om jeg blir skuffet eller positivt overrasket. I år sørger TV 2 for det siste alternativet.

Brutal seriemorder
Ved første øyekast er det ingenting som tilsier at «Kaldt Blod» skiller seg spesielt fra mengden av britisk krim som går på norsk TV, men etter å ha sett første episode skjønner jeg godt hvorfor TV 2 har spart akkurat denne miniserien til påsken. Selve konseptet er ikke spesielt revolusjonerende, og handler om politikvinnen Eve Granger (Jemma Redgrave). Hun er ingen superdetektiv, men et vanlig menneske med vanlige problemer.

En dag får politiet beskjed om at den brutale seriemorderen Brian Wicklow ønsker å snakke med dem, og det blir hintet om at han kanskje vil avsløre hvor han skjulte liket av en liten jente han drepte. Wicklow er like intelligent som han er sinnssyk og etterforskerne er smertelig klar over at Wicklow har skjulte motiver bak sin påståtte sjenerøsitet. Ikke uventet gir han ikke fra seg noe ny informasjon frivillig og flere taktikker blir tatt i bruk for å forsøke å bryte ned den farlige forbryteren slik at den lille jentas familie kan få en grav å gå til.

Wicklows spesialitet var å bedøve unge kvinner slik at de fortsatt var bevisste, men ute av stand til å bevege seg, for deretter å drepe dem så langsomt han kunne. Jemma passer perfekt til offerprofilen hans, og det blir tydelig at Wicklow spiller et sykt spill med etterforskerne.

Drepte kona
Samtidig kommer Jemma i kontakt med en gammel barndomsvenn, som nylig har sluppet ut fra fengselet etter en drapsdom. Jake Osbourne fant sin kone til sengs med en politimann og drepte begge to i affekt. Nå er han på vei tilbake til livet, blant annet på leting etter sønnen han ikke har sett på nesten ti år. Tilfeldighetene vil at Jake faktisk kjenner Wicklow fra da de satt i fengsel sammen. Kan Jake hjelpe politiet finne det forsvunnede liket? Og hva er det egentlig Wicklow planlegger?

Hvis du ønsker et tradisjonelt mordmysterium à la «Poirot», så blir du nok skuffet. I «Kaldt Blod» vet vi hvem morderen er, ja han sitter faktisk allerede i fengsel. TV 2s påskekrim er nok mer en psykologisk thriller, der hovedintrigen er det forsvunnede liket og Wicklows syke spill, men det er allikevel utrolig spennende.

TV 2 reklamerer med «intelligent» krim i år, og her vil jeg faktisk si meg enig. Du får ikke servert ting med teskje og man må faktisk følge med for å få med seg hva som skjer, uten at det noen gang blir kjempekomplisert eller forvirrende. Dette er bare positivt og gjør at du engasjerer deg mer i hva som foregår.

Skuffende slutt
«Kaldt Blod» er en miniserie i fem deler, der hver del er avsluttende, samtidig som de personlige relasjonene utvikler seg gjennom hele serien. Det er i det hele tatt satset mye på karakterene i dette krimdramaet, og mindre på atmosfære og uforklarlige mordgåter. Spesielt Brian Wicklow er morbid og fascinerende. En grotesk seriemorder som er lynende intelligent, snobbete og mer en gjennomsnittlig opptatt av personlig hygiene, noe etterforskerne bruker mot ham i et forsøk på å vippe ham av pinnen. Han spilles fantastisk av Matthew Kelly, som selv ble arrestert i 2003 anklaget for å ha seksuelt misbrukt en tenåringsgutt. Senere ble alle anklager droppet, men Kelly har levd med skandalen siden den gang.

En som er bedre kjent her hjemme er John Hannah, som spiller Jake Osbourne, han har tidligere spilt i filmer som «Fire bryllup og en gravferd» og «Mumien» og gjør igjen en god jobb som drapsmannen som har sonet sin dom.

Står ikke nok på spill
Det som trekker ned ved «Kaldt Blod» er at avslutningen rett og slett ikke lever opp til det dramatiske klimakset vi blir lovet i begynnelsen. Løsningen blir litt for enkel og litt for lite actionfylt. Når det ikke er noe stort mysterium involvert, bør i hvert fall slutten ha en overraskende tvist. «Kaldt Blod» har en tvist, men den blir bare ikke spektakulær nok.

«Kaldt Blod» er god nok til at mitt krimbehov fylles i påsken, men ikke så fantastisk at jeg kommer til å huske den til neste år.

Anmeldelsen er basert på første episode.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere