Religionshistoriker Hanne Nabintu Herland tar i sin nye bok «Respekt» et oppgjør med «multikulturalismen» som vil sidestille alle kulturer i Norge.

- Kriminelle utlendinger er usiviliserte. De utnytter det norske samfunnet, voldtar unge jenter og skaper angst hos mange unge menn. Dette må vi snakke langt mer åpent om. Å ikke behandle alle likeverdig, betyr at innvandrere får slippe unna med holdninger og væremåter vi aldri hadde akseptert av nordmenn. Slik kan vi ikke ha det, sier Herland til Nettavisen.

Nettavisen intervjuer Herland etter at hun i dagens Aftenposten kommer med sterke uttalelser om innvandring og rasisme.

- Vi har en tendens til automatisk å synes synd på mennesker med mørk hud, og enhver som ikke er født og oppvokst i Norge. Det er en sosialistisk form for rasisme som stakkarsliggjør andre, sier hun til avisen.

- Tør ikke kritisere
Overfor Nettavisen utdyper hun sitt syn slik:

- Vi ser egentlig ned på utlendinger, og tør ikke kritisere av frykt for å bli kalt rasist. Men se på den grusomme kriminalstatistikken fra politiet: Nær 100 prosent av overfallsvoldtektene i Oslo begås av ikke-vestlige.

- Hvorfor tar vi ikke et oppgjør med det du påpeker?

- Det er et uttrykk for norsk sosialistisk rasisme å ikke snakke mer om voldtekter blant kriminelle utlendinger. Hvorfor godtar vi dette uten å snakke tydelig nok om hvilke grupper som står bak? Fordi vi synes synd på såkalte utlendinger og behandler dem med silkehansker.

- Jeg slår et slag for et multi-etnisk Norge, der alle mennesker behandles likeverdig, påpeker hun.

-Rasismen vokser
- Hvordan skal dette implementeres i praktisk politikk?

- Vi må ta dette langt mer alvorlig: Vi må skille mellom hvem vi vil ha og hvem vi ikke vil ha. Vi må ha langt strengere straffer, ta norske jenters lidelser (etter voldtekt) langt mer alvorlig – og sørge for et solid lovverk, ikke minst av hensyn til de lovlydige, som gjør at at kriminelle ikke-vestlige kommer langt raskere ut av landet. Så kan vi se hvor mye flott som kommer fra Afrika og Asia, sier Hanne Nabintu Herland. Og fortsetter:

- Fordi vi ikke tar tak i dette, vokser rasismen. Det er de kriminelle utlendingene som er problemet i Norge i dag – ikke de lovlydige, sier hun.

- Sosialistisk rasisme
- Det er en strukturell, sosialistisk rasisme som gjennomsyrer hele den offentlige norske tenkemåten, nemlig at vi stakkarsliggjør og umyndiggjør de som kommer utenfra, jeg etterlyser større respekt for likeverd uansett etnisk tilhørighet, sier Herland til Nettavisen.

Herland advarer mot å bruke ordet «utlending»:

- Vi bør ikke si «utlending», men navnet på landet vedkommende kommer fra. I enkelte grupper er det knapt kriminalitet, mens andre grupper, eksempelvis Afrika, Somalia, Irak og Iran er overrepresentert.

Hun er sterkt mot den strukturelle rasismen som ifølge henne har loset generasjoner med innvandrere til en underklasse og «gettolignende» etableringer – og hvor den radikale rasismen spirer.

- Ser ned på mørkhudede
- Så lenge vi antar at den hvite mann er høyest på rangsiden, at Vesten er det ypperste av alle kulturer, vil vi se ned på alle med mørk hud, sier Nabintu Herland til Nettavisen.

- Ut i fra den forestillingen, er det synd på enhver som kommer utenfra – vi ser på han/hun som en «stakkar» som får hjelp til stønader, til kommunale leiligheter – og til å leve gratis i landet. Å behandle dem med respekt ville være å gi folk arbeid og verdighet, sier hun engasjert.

Her er en video om boken «Respekt» (Artikkelen fortsetter under).

HTML EMBED

- Rasisme mot hvite
- Europa er et raseorientert kontinentet, det er 2. verdenskrig et godt eksempel på. Konsekvensen av slik tenking er rasisme mot hvite, mener hun.

- Multikulturalismens rasisme gjør at nordmenn stiller seg duknakket med luen i hånden – og nesten aksepterer at det verken er lov til å feire med nisser eller snakke om Jesus.

Herland resonnerer videre:

- Det etableres en holdning om at Europa ikke har forkjørsrett i Europa. Vi som europeere skal ikke kunne kritisere andres verdier. Jeg er mot det. Alle verdier er ikke like gode. Det må vi kunne snakke om, sier hun.

- I den norske befolkningen ulmer det mye hat og rasistisk tenking som følge av at vi ikke tar oppgjøret med kriminelle ikke-vestlige.

Café-eksempel
- Hvis jeg som norsk kvinne stopper halvveis på vei inn på en café på Grønland fordi det bare sitter afrikanere der, er jeg rasist?

- Nei, rasisme er hvis jeg misliker et menneske bare på grunn av hudfargen. Det er ikke rasisme hvis jeg er redd for et menneske eller en bestemt gruppe fordi det er høy kriminalitet knyttet til gruppen og kanskje selv har hatt dårlige erfaringer. Det er ikke fremmedfiendtlighet, men en reaksjon på andres handlinger. Derfor må vi ta et oppgjør med dette. Politiet må slå ned på de kriminelle gjengene.

Syns ikke dette er sterke ord, det er kloke ord. Rasismen ulmer og sprer seg i Norge, og det er trist at hele innvandrerbefolkningen skal lide fordi den kriminelle minoriteten blir tatt på med silkehansker. Likehet for loven, uansett!LESER PÅ NETTAVISEN FACEBOOK

Så fortsetter religionsforskeren med et spennende tankesprang:

- Det blir en høynet spenning når en norsk jente kommer inn på café og blir redd for å se en gruppe afrikanere, som er overrepresentert på kriminalstatistikken. Det er en reell frykt – selv om det kan hende at akkurat disse afrikanerne egentlig jobber i oljeindustrien og tjener langt mer enn hun noen gang kan drømme om – så stigmatiseringene er mange, og hadde hun giftet seg med en av dem, hadde hun kanskje fått en trofast mann – i motsetning til den nordmannen hun kanskje velger, sier Herland.

Hanne Nabintu Herland (45) vokste opp på internatskole i Den Demokratiske Kongo Republikken fra hun var 7 år og flyttet til Norge som 19 åring og kom rett fra en internasjonal kostskole i Kenya.

Hva mener du om disse uttalelsene? Delta i debatten under eller på NETTAVISEN FACEBOOK

Les også: