*Nettavisen* Nyheter.

Kriminelt dårlig styrt

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Milliardbutikken Norsk Tipping AS har vært kriminelt dårlig styrt politisk.

13.01.10 11:12

Riksrevisjonens gjennomgåelse av Norsk Tipping er urovekkende lesning for dem som tror at statlig betyr styring.

Vel har det vært en økonomisk ukultur i toppledelsen på Hamar, men kritikken er like hard mot styret og eierne - og ansvaret havner til syvende og sist hos kulturministeren.

Riksrevisjonen har slaktet hele perioden 2000-2007, og i de årene var det tre ansvarlige:

  • Kulturminister Ellen Horn, Ap: 17. mars 2000 - 19. oktober 2001
  • Valgerd Svarstad Haugland, KrF: 19. oktober 2001 - 17. oktober 2005
  • Trond Giske, Ap: 17. oktober 2005 - 20. oktober 2009

Bildet som tegnes i Riksrevisjonens rapport er av en toppledelse som utviklet seg til rene pamper, og styrer som ikke satte bommen ned for en uforsvarlig pengebruk. På ti år økte spillinntektene med under 40 %, mens Norsk Tippings interne kostnader i samme periode økte med 80 %.

Styreformannen aksepterte at direktøren fikk gartnertjenester for nesten en halv million kroner og påtok seg en rekke verv, blant annet som svensk konsul. Samtidig var direktøren borte fra Hamar over 100 reisedøgn i året!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Ukulturen kan forstås, men ikke forsvares, i en bedrift som omsetter for over 10 milliarder kroner, har årlige overskudd i tre milliarders-klassen og interne lønnskostnader på under en tiendedel av overskuddet. Slikt innbyr til uforsvarlig pengebruk hvis man har et styre og eiere som sover i timen.

Kanskje opptrådte Norsk Tippings avgåtte toppsjef Reidar Nordby jr. i lovens grenseland, kanskje utenfor. Riksrevisjonen anmeldte flere forhold, mens Økokrim har henlagt saken etter halvannet år (!).

Det er derimot ingen tvil om at styringen fra eiere og styre har vært kriminelt dårlig.

Her kan du lese hele rapporten:Riksrevisjonens utvidede revisjon av Norsk Tipping AS .

Og det har begynt på toppen: Kulturministrene har aldri klart å bestemme seg for om Norsk Tipping skal være aggressive og øke omsetningen (les: markedsføre pengespill) eller om bedriften skal holde igjen. Dermed blir signalene utydelige for styret.

Riksrevisjonen kritiserer også styreoppnevningene, og lurer på hvilke kriterier eierne har valgt for å plukke ut folk. Den kritikken er ikke uaktuell. Med all respekt for ekspolitiker Lars Sponheim, så ville han knapt blitt valgt til styreformann i en privat bedrift med 14 milliarder kroner i omsetning.

Riksrevisjonen viser til at styringen med tippeselskapet på Hamar var uformell, ved at byråkrater i Kulturdepartementet snakket med folk i administrasjonen på Norsk Tipping. Styret satt på sidelinjen.

Dette er et mønster vi har sett i andre selskaper, eksempelvis Telenor og Aker. Staten vil gjerne eie, men nekter å forholde seg til normal selskapsstyring gjennom sine styrerepresentanter i de ansvarlige organene. Dermed sier statens styremedlemmer ja til millionbonuser i styret, mens den politiske ledelsen får kalde føtter når saken blir offentlig.

Problemet for organisasjonen på Hamar er at de fikk motstridende signaler, omtrent som for de ansatte på Vinmonopolet: Det er umulig både å markedsføre vin og pengespill, og samtidig ønske at færrest mulig skal gjøre det.

Dernest kommer problemet med Norsk Tipping som en statlig monopolbedrift. Med et svakt styre blir det ingen som har egeninteresse av å være kostnadsbevisste. Også Riksrevisjonen sov i mange år, men da til slutt gjennomførte en solid gransking, avslørte de en serie tvilsomme økonomiske disposisjoner og svak kostnadskontroll.

Ansatte i Norsk Tipping kunne for eksempel prøvespille på pengespill når de var på reiser i utlandet. Pengene de satset kunne de føre opp på reiseregningen, men det var ingen kontroll på eventuelle gevinster. Selv et idrettslag har mer solide rutiner når de har en kakebasar!

Inntrykket fra Riksrevisjonens rapport er at toppledelsen på Norsk Tipping på Hamar utviklet seg til et pampevelde som strødde millionbeløp til lokale idrettslag og handlet med venner og bekjente. De var offentlige ansatte med fingrene i en honningkrukke og ledet en statlig milliardbutikk i en verden av aggressive spillselskaper.

Den åpenbare løsningen ville vært å oppheve det statlige spillmonopolet og åpne for konkurranse under en lisensordning slik mange andre land har gjort det. I et slikt system passer konkurrentene på hverandre og alle har en egeninteresse av å unngå pampetendenser og utøve kostnadskontroll.

PS: Et morsomt poeng er at dette er nøyaktig hva tidligere Venstre-leder Lars Sponheim mente som politiker og statsråd. Men Venstre tapte den politiske kampen. Nå er Sponheim ny styreformann i spillselskapet, og Norsk Tipping skal holdes i ørene av Lotteritilsynet - som ledes av tidligere Ventre-politiker Atle Hamar. Og nå er saken på bordet hos den nye Venstre-lederen Trine Skei Grande, som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Klikk på bildet for å forstørre.

Torbjørn Almlid, administrerende direktør, Lars Sponheim styreleder i Norsk Tipping Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.