Gå til sidens hovedinnhold

Krimkongen Tom Clancy død

Forfatter Tom Clancy er død. Det bekrefter kilder nær familien og forlaget overfor New York Times.

Dødsårsaken er foreløpig ikke kjent, men ifølge flere Baltimore Sun skal han ha dødd etter kort tids sykdom på et sykehus i Baltimore i Maryland.

Dette er den samme byen som han blr født i.

Han ble 66 år gammel.

Clancy var en av vår tids mestselgende forfattere. Bøkene hans hadde ofte internasjonal stormaktspolitikk som tema. Blant de mest kjente bøkene er «Rød Storm», «Jakten på Rød Oktorber», «Patriotenes spill», «Rainbow 6», «Død eller levende» «The Sum of All Fears».

Skildret Den kalde krigen
Clancys suksess kan tilskrives bøkenes utspekulerte plott og den gjennomgående sansen han hadde for tekniske detaljer, særlig når det gjelder militærteknologi, men også når det gjelder de «dype verdenspolitiske aspektene».

Clancy har også blitt stor merkevare i dataspillverdenen, der suksesserier som «Splinter Cell», «Rainbow Six» og «Ghost Recon» bærer hans navn.

Han ble spesielt kjent for sine skildringer av det spente forholdet mellom Washington og Kreml under Den kalde krigen.

Kritikerne av Clancys forfatterskap mente at bøkene hans var dårlige og kommersielt motioverte, men suksessen hans er udiskutabel. Jakten på Rød Oktorber ble for eksempel solgt i over fem millioner ekseplarer. Før han døde skal han ha vært god for rundt 300 millioner dollar, omlag 1,8 milliarder kroner.

Flere av bøkene hans ble også megasuksesser på kinolerretet.

I 2002 skrev Forbes at Tom Clancy kunne produsere en bestselger ved hjelp av kun to ord, navnet hans.

Ny bok
Clancy var en aktiv samfunnsdebattant forankret på den amerikanske høyresiden og hadde vært medlem av NRA (National Rifle Association) siden 1978. Likevel var han motstander av USAs invasjon i Irak, og omtalte krigen som et bevis på at «gode menn kan gjøre feil.»

I samarbeid med en annen kritiker av invasjonen, tidligere general Anthony Zinni skrev han i 2004 boken «Battle Ready» om krigen i Irak.

Selv om han var mest kjent for sine romaner, startet han sin karriere som ansatt i et forsikringsselskap. Hans første bok, «Jakten på Rød Oktorber» ble utgitt i 1984, da var han 37 år gammel.

Forfatterens siste bok, «Command Authority», skal etter planen gis ut i USA 3. desember.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken