RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krimperler på øret

Sist oppdatert:
Akkurat nå strømmer det over av krimperler for dem som hater å lese. Her er lydbøkene som redder påsken.

Skal du på skitur i ensom majestet, slange deg på sofaen eller reise langt med bil eller tog, kan lydboken være det eneste saliggjørende. Og i tiden før påske utgis det kriminelt mange gode titler på lydbok.

En av nyhetene er P.D.James' «Fyret». Boka har allerede turnert bestselgerlisten i noen uker, og er landets tredje mest solgte bok ifølge tall fra Bokhandlerforeningen. Boka har fått fremragende kritikker for å levere klassisk krim på sitt beste. Gjennom Håkon Ramstads stemme følger vi Adam Dagliesh når han etterforsker et mystisk dødsfall på Combe Island.

LES INTERVJU: Vil gi seg mens liket er varmt

Roy Marsden stiller igjen på TV denne påske - og i bokform som inspektør Dalgliesh.
En annen perle som utkommer denne måneden, er Jan Mehlums «Den siste dansen». Dette er årets påskekrim på NRK Radioteateret, og nok en gang møter vi den frynsete krimhelten Svend Foyn som jakter på en forsvunnet kvinne.

I høst var Mehlum aktuell med krimboka «Din eneste venn». Den er også tilgjengelig på lydbok.

LES INTERVJU: Skaper krim av Moen-saken

Henning Mankells «Hundene i Riga» ble skamrost av norske kritikere da den utkom. På vakkert vis vever den svenske krimforfatteren sammen historien om en drapsetterforskning og de dramatiske omveltningene i de baltiske stater. Lydbokforlaget har utgitt hele åtte titler av Mankell, blant dem «Før frosten» som er en av Lydbokforlagets desidert best solgte bøker for tiden. Samt «Kennedys hjerne» som var en av de mestselgende bøkene i 2005 .

En annen favoritt hos kritikerne har vært «Ewa Morones sak» av Håkan Nesser. Utgangspunktet for en gruvekkende historie om vold, er en 18 år gammel jente som forsvinner etter at hun har fått vite hvorfor hennes ukjente far er på mentalsykehus.

Den mest populær krimforfatteren på lydbok for tiden, er Jo Nesbø med titlene «Frelseren» og «Marekors». Begge bøkene leverer Harry Hole-krim på sitt beste, men selv mener forfatteren at «Frelseren» som utkom i høst, nok er hans største bok hittil.

LES INTERVJU: Dreper norsk godhet

Unni Lindell var en av de bestselgende forfatterne i 2005 med boka «Orkestergraven» som stod til terningkast seks hos kritikerne. Etter tre års frevær var politimannen Cato Isaksen tilbake, piggere enn noen gang, mener forfatteren selv.

LES INTERVJU: - Vil peke på det farlige

En annen godbit som utkommer nå i vår «Den røde døds maske og andre grøssehistorier». CD-en leses av skuespiller Gisken Armand, og det fine med denne er at man kan nyte grøssene i små jafs uten å miste noen rød tråd. Historiene som er med, er fra kjente, internasjonale forfattere som Edgar Allan Poe, Charles Dickens, Richard Matheson, André Bjerke og Guy de Maupassant. En annen CD i samme sjanger er «De tre skjeletters øy og andre grøsserhistorier» der blant andre Roald Dahl medvirker.

En skikkelig grøsser for lydbokentusiaster er også «Dyrekirkegården» av Stephen King som handler om en familie som flytter til et sted som ligger nær en gammel indiansk gravplass, med sterke krefter som kan gi liv til de døde.

MER PÅSKEKRIM: Slipper 20 nye bøker til påske

Verdt å nevne er også en ny klassikerserie, med til sammen ni historier. Dette er historier elsket av voksne som unge i flere generasjoner. Egnet til påskebruk må være blant annet «Kong Salomos miner», «Den røde pimpernell» og «Den hennelighetsfulle øya».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere