Gå til sidens hovedinnhold

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen går av

Det informerte kringkastingssjefen og NRK-styret om mandag. En rekke kvinner er hete kandidater til å ta over.

– Jeg har hatt en fantastisk oppgave som leder for NRK i disse årene. Det har vært utfordrende, men jeg har elsket hver eneste arbeidsdag i NRK, sier Eriksen.

Ifølge Medier24 skal det mye til for at ikke den neste kringkastingssjefen blir en kvinne. Kandidatene er nyhetsdirektør Helje Solberg i NRK, direktør Mari Velsand i Medietilsynet, ansvarlig redaktør Trine Eilertsen i Aftenposten, ansvarlig redaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet, og direktør Vibeke Fürst Haugen i Marienlyst-divisjonen i NRK.

– Riktig timing

Thor Gjermund Eriksen (55) har hatt stillingen som kringkastingssjef siden mars 2013. Ansatt i NRK har han vært siden august 2012. NRK-sjefen sitter på åremål, og ble forlenget senest mars 2019 med seks nye år.

– Jeg er ikke lei eller sliten av NRK, men jeg mener dette er riktig timing. Og så håper jeg at jeg etter hvert kan få brukt energi og erfaring på nye utfordringer, sier Eriksen ifølge egen kanal.

Den nå avtroppende kringkastingssjefen begrunner tidspunktet for avgangen med at man ikke er mange årene unna bygging av- og flytting til NRKs nye hovedkontor på Ensjø.

Les også: Offentliggjort: Disse tjener mest i NRK

Vill at han skulle fortsette

NRK-styreleder Birger Magnus sier til NRK at Eriksen har evnet å gjennomføre betydelige effektiviseringstiltak uten at det har gått på bekostning av tilfredsheten til seerne og lytterne. Magnus sier videre at de har vært kjent med Eriksens avgjørelse allerede for en tid tilbake.

– Dette er bakgrunnen for at styret nå setter i gang en prosess for å finne hans etterfølger. Vi skulle gjerne sett at han hadde fortsatt ut hele åremålsperioden, men forstår at en tidligere fratredelse også kan være en god løsning, både for ham selv og for NRK. Det er ingen tvil om at styret har vært svært fornøyd med Thor Gjermunds ledelse av NRK i alle disse årene, sier NRK-styrelederen.

Les også: NRK flytter til Ensjø - betaler 800 millioner for tomta

Lang fartstid i mediebransjen

Hva Eriksen skal gjøre etter han har forlatt kringkastingssjef-kontoret på Marienlyst er ikke kjent.

Tidligere har Eriksen hatt en rekke lederstillinger i medie-Norge. Han var ansatt i Dagbladet fra 1995 til 2006 der hadde bekledde en rekke stillinger, avbrutt av et år som leder for politisk avdeling i Aftenposten i 2000-2001.

I 2006 gikk han til Amedia, der han fra 2008 var konserndirektør frem til 2010, da ble han konsernsjef.