RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kripos ber om full gjennomgang

Foto: AFP / Scanpix
Sist oppdatert:
Ønsker å foreta taktiske og tekniske undersøkelser rundt dødsfallet til Tjostolv Moland.

Oslo (NTB-Pål Lenschow Mathisen): Kripos vil be kongolesiske myndigheter om adgang til å foreta taktiske og tekniske undersøkelser rundt dødsfallet til Tjostolv Moland i Kinshasa.

Tre etterforskere og en obdusent fra Kripos kommer fram til Kinshasa torsdag formiddag, og de vil da gå inn i en dialog med de stedlige myndighetene om å foreta besiktigelse og avhør i tillegg til å delta ved obduksjonen av Moland.

- Vi ønsker å gjennomføre den samme etterforskningen som vi ville gjort i lignende saker i Norge, sier politiadvokat Per Zimmer i Kripos til NTB.

Ifølge advokaten til French, Hans Marius Graasvold, skal kongolesisk politi ha avsluttet sin del av etterforskningen.

- Vi har grunn til å tro at de er ferdig med avhørene av French. Etter det han selv forstår, har de også avsluttet annen etterforskning, sier Graasvold til Dagbladet.

French skal selv ha gitt uttrykk for at han er glad for at Kripos nå kommer og foretar egne undersøkelser. Livet alene på cella etter å ha mistet en nær venn, føler han har vært svært krevende.

- Et farlig sted
- Det er jo et fengsel, så det er et farlig sted. Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare meg, til det har jeg vært alene i så kort tid, sier French til Dagbladet.

I kongolesiske medier skal French ha blitt fremstilt som mistenkt i saken. Så langt har han vært gjennom tre avhør med kongolesisk politi.

Graasvold uttalte tirsdag at denne mistanken ikke har rot i virkeligheten.

I løpet av uken reiser han til Kinshasa sammen med moren til Joshua French og en sjømannsprest.

UD styrker teamet
Utenriksdepartementet har nå bestemt at de ønsker å styrke sin tilstedeværelse i Kinshasa. En seniordiplomat og en representant som vil ta seg av norske og utenlandske medier, kommer i tillegg til dem som allerede er på plass.

- Vi kompletterer teamet vårt i Kinshasa, bekrefter underdirektør Frode Andersen i UD.

Joshua French og Tjostolv Moland ble i 2009 idømt dødsstraffer for drapet på deres innleide sjåfør Abedi Kasongo. Begge nektet straffskyld.

De to har delt celle i fire og et halv år, og det var French som fant kameraten død på et bad i tilknytning til cella søndag. Dødsårsaken er så langt ikke kjent. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere