OSLO (Nettavisen): Nordmenn skal ha bidratt til å dele drapsvideo fra moskéangrepene i Christchurch på New Zealand. Nå risikerer de å bli straffeforfulgt.

- Kripos har siden fredag fått inn mange tips om spredning av videoen og kommentarer knyttet til hendelsen på New Zealand. Vi har sammen med Facebook og andre tjenestetilbydere jobbet gjennom helgen for å begrense spredningen av videoen, opplyser leder for seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte ved Kripos, Lone Charlotte Pedersen, overfor Nettavisen.

50 mennesker ble drept og nesten like mange såret i skyteangrepet mot to moskeer i Christchurch under fredagsbønnen.

Høster erfaring fra Marokko-drap

- Erfaringer fra hendelsen i Marokko gjorde at vi tidlig gikk ut via sosiale medier og advarte mot videoen. Dette er en video verken barn eller voksne bør se, sier Pedersen videre.

Etter drapene på norske Maren Ueland og danske Louisa Vesterager Jespersen i desember i fjor jobbet Kripos sammen med dansk politi for å stanset spredning og få fjernet videoen fra internett.

Facebook slettet 1,5 millioner innlegg

Facebook har opplyst at de slettet 1,5 millioner innlegg de første 24 timene etter angrepene i Christchurch fredag.

- Vi opplever at de seriøse plattformene tar tak i problemet og jobber godt for å hindre spredning. Vi ser at det er viktig å være tidlig ute med denne innsatsen, sier Pedersen videre i et epost-svar til Nettavisen.

På spørsmål om hvordan disse tipsene til Kripos blir fulgt opp, svarer Pedersen dette:

- Vurdering om deling av innhold fra Christchurch er straffbart blir en konkret vurdering for hvert enkelt tilfelle, og vurderingen vil være ulik i de ulike kontekstene innholdet blir delt.

18-åring siktet for videodeling

En 18-åring møtte mandag i retten i Christchurch i New Zealand, siktet for å ha videreformidlet videoen av massedrapene i Al Noor-moskeen i samme by, melder NTB.

Tenåringen er også siktet for å ha publisert et bilde av moskeen med meldingen «mål oppnådd» og for å ha oppfordret til vold.

Strafferammen for dette i New Zealand er 14 års fengsel for hvert punkt i siktelsen. Siktede ble pågrepet fredag og blir ikke løslatt mot kausjon.

Dommeren ga beskjed om at 18-åringen skal møte i retten i Christchurch igjen 8. april.