Gå til sidens hovedinnhold

Kripos henlegger drapssiktelse mot norsk-afghaner

Mannen var siktet for drap og krigsforbrytelser i Afghanistan på 90-tallet.

Nå har Kripos satt et endelig punktum for siktelsen som ble tatt ut i mars 2014.

Mannen som er bosatt på Sørlandet var siktet for drap og krigsforbrytelser under den væpnede konflikten i Afghanistan på 1990-tallet.

– Dette er ikke et øyeblikk for tidlig. Det har vært et lang og vanskelig prosess. Vi konstaterer at saken er henlagt etter tre år med etterforskning, og min klient er enormt glad for at saken nå er over, sier advokat Per Holter-Andersen i Advokatfirmaet Sylte til Nettavisen.

Vurderer å kreve erstatning

Det er første gang en mann bosatt i Norge er anklaget for krigsforbrytelser i Afghanistan.

Han ble i 2014 pågrepet og varetektsfengslet av politiet, men ble løslatt etter fire uker med brev og besøksforbud.

Holter-Andersen kan ikke kommentere siktelsen i saken.

– Kommer det nå et erstatningskrav?

– Vi må vurdere hvilket skritt vi ønsker å ta videre, sier advokaten.

Krevende sak

Politiadvokat Espen Hanken skriver i en E-post til Nettavisen ay etterforskninger der mistanken knytter seg til forbrytelser begått i konfliktområder i utlandet er ofte tidkrevende.

– Situasjonen i Afghanistan på 1990-tallet var ustabil og uoversiktlig. Det samme gjelder for Afghanistan i dag. Dette har gjort det krevende både med tanke på å etablere faktum i saken, men også for etterforskningen generelt, skriver politiadvokat Hanken.

Han innrømmer at saken dessverre har tatt noe lenger tid enn forventet.

– Først og fremst skyldes det en tidkrevende prosess med å få i stand enkelte vitneavhør i andre land. Arbeidet med å gjennomgå dokumentasjon og forklaringer har også tatt lang tid. Beslutningen om å henlegge saken på bevisets stilling baserer seg på en sammensatt vurdering, fortsetter han.

– Å etterforske krigsforbrytelser i land med en pågående konflikt er svært utfordrende, legger han til, og mener at politiet må tåle å bruke ressurser på saker de ikke kommer i mål med.

– Vår oppgave er å identifisere og etterforske gjerningspersoner med opphold i Norge som har begått alvorlige internasjonale forbrytelser i utlandet. Det er et felles internasjonalt anliggende å stille de skyldige til ansvar for denne type forbrytelser. Ved å ivareta våre internasjonale forpliktelser bidrar dette til å gjøre Norge mindre attraktivt å søke straffefrihet i, skriver Hanken.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på E-post, eller ring 02060.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg