Det skriver Aftenposten.

Erdal var med på etterforskningen i 1995 og leder nå Kripos’ seksjon for alvorlige, uløste saker. Cold case-gruppen ble opprettet i januar 2016. Tengs-saken var deres første sak.

– Det er tilfredsstillende å se at det er mulig å komme videre etter så mange år. Men jeg forskutterer ingenting. Det gjenstår mye etterforskning, sier Erdal.

Flere feil ble begått i den første etterforskningen. Hår funnet i Tengs' hender førte dem på jakt etter en mann med langt lyst hår. Senere viste det seg at håret tilhørte Tengs.

Les også: Siktet for Birgitte-drapet: Flere tipset om ham rett etter drapet

Hennes fetter ble dømt i saken, men senere frikjent. Avhørene som førte til fetterens tilståelse, har også blitt kraftig kritisert. Det førte til at politiet endret sine avhørsmetoder.

Fredag kom nyheten om at en 50 år gammel mann er siktet for drapet på Birgitte Tengs (17) på Karmøy i 1995. Mannen er også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i Stavanger i 2000.

- Dette har vi venta på i 25 år, så det utløser egentlig veldig mange stressreaksjoner. Vi har ikke tatt det ordentlig inn enda, men det fosser inn med meldinger her. Jeg visste ikke om dette før klokka halv ti i dag, men vi har som sagt hatt trua på at dette skulle skje, sa faren til fetteren til Birgitte Tengs, Jakob, til Nettavisen fredag formiddag etter at siktelsen ble kjent.

Varetektsfengsles i fire uker

I et fengslingsmøte i Sør-Rogaland tingrett fredag ettermiddag, ble det besluttet at den siktede varetektsfengsles i fire uker. Han er ilagt brev-, besøks- og medieforbud hele perioden.

Beslutningen fra tingretten var i tråd med politiets ønske om å varetektsfengsle den 50 år gamle mannen i fire uker.

– Vi har en rekke etterforskningsskritt som skal gjøres, men jeg vil ikke gå nærmere inn på hva de enkelte skrittene innebærer, sier politiinspektør Unni Byberg Malmin til NTB.

Les også: Politiet: DNA-funn knytter mistenkte til Birgitte Tengs-drapet

50-åringen ble onsdag pågrepet av politiet, siktet for å ha drept 17 år gamle Birgitte Tengs i 1995. Bakgrunnen for etterforskningens gjennombrudd er en DNA-analyse fra 2019.

– Vi har hatt en kontinuerlig dialog og langvarig prosess med Rettsmedisinsk institutt i Østerrike, og den prosessen har vedvart fram til nå. Det er derfor vi har gått til de skrittene vi har gjort denne uka og derfor vi står her i dag, sier Malmin.

Peker på likheter

Mannen har en rekke domfellelser bak seg for en rekke ulike kriminelle handlinger. I en oversikt i VG fremgår det at han ble 1990-tallet ble dømt for både kroppskrenkelse, vold mot offentlig tjenestemann og utuktig atferd.

Han er også dømt for å ha stjålet en rekke klesplagg fra kvinner, og i retten forklarte mannen at han i perioder hadde vært ensom. Ifølge dommen forklarte han i retten at han fikk en slags seksuell tenning av å tilegne seg klær og sko fra kvinner.

Han har foreløpig status som mistenkt i den uoppklarte saken om drapet på 20 år gamle Tina Jørgensen i 2000.

Jørgensen ble sporløst borte 24. september 2000. Etter én måned ble hun ved en tilfeldighet funnet drept i en kom ved Bore kirke i Klepp kommune like sør for Stavanger.

Rettsmedisiner Inge Morild, som obduserte Tengs i 1995, sier til VG at hun hadde samme type hodeskader som Tina Jørgensen. Han tror også at det var snakk om seksuelt overgrep i Jørgensen-saken, men at det ikke ble funnet spor av dette siden hun først ble funnet én måned etter hun ble drept.

Les også: Julio Kopseng etterforskes for ny voldtekt