*Nettavisen* Nyheter.

Kripos ser kriminelle som utnytter koronaepidemien

Oslo 20121002. Kripos har invitert til et koordineringsmøte med politidistriktene som har registrert forsøk på bortføring av barn den siste tiden.

OPPLEVER FLERE TILFELLER AV SVINDEL: Kripos opplever flere tilfeller av svindelforsøk som følge av koronakrisen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Kripos får flere rapporter om kriminelle som utnytter epidemien og forsøker å svindle eldre, skriver politiet i en pressemelding.

20.03.20 12:52

Det kommer frem i en uttalelse fra Norges cyberkrimsenter hos Kripos.

- Vi har eksempler fra Norge og utlandet om at kriminelle gjennom telefon og e-post utgir seg for å være helsepersonell. Målet med svindelen er å få eldre personer til å oppgi blant annet kortinformasjon, sier Olav Skard Jørgensen, leder av krimsenteret.

Kripos uttaler at de nå jobber med å skaffe oversikt over hvordan de kriminelle forsøker å utnytte epidemien til sin fordel.

Les også: Flere nye krisetiltak er lagt frem - enorm kostnad for alle tiltakene

Klikk på bildet for å forstørre.  

ADVARER: Olav Skard Jørgensen er leder av cyber-krimsenteret hos Kripos. Foto: Politiet

Kripos har noen enkle råd som gjør at man kan beskytte seg mot svindlere på nett.

- Ikke oppgi kortinformasjon eller andre sensitive opplysninger hvis noen spør om det. Dette kan være opplysninger som bankkontonummer, fødselsdato, navn og adresse og bankkort-detaljer.

- Enkelte e-poster kan se ut som det er fra folk du kjenner eller statlige helseforetak – dobbel-sjekk alltid at e-postadressen er riktig, ikke bare navnet på avsender.

- Vær varsom med å trykke på lenker i e-poster eller meldinger.

Også næringslivet og bedrifter opplever i disse dager forsøk på svindel fra kriminelle.

- Fra Interpol har Kripos fått meldinger om en rekke falske nettsider og profiler på sosiale medier som tilbyr salg av verneutstyr og medisinsk utstyr som ikke eksisterer, sier Skard Jørgensen.

Typisk fremgangsmåte er at de kriminelle bruker navn på reelle aktører på markedet, krever betaling i forkant, men unnlater å sende produktene. Svindlerne annonserer på kjente nettsteder og sosiale medier og ser på overflaten ut som reelle bedrifter, opplyser politiet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag