Kripos skal til Kongo

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Skal bistå i Moland-saken

20.08.13 11:32

Kripos skal reise til Kongo for å delta i obduksjonen av Tjostolv Moland, som ble funnet død i fengselet søndag.

Det opplyser utenriksminister Espen Barth Eide til Aftenposten.

- Det har vært et ønske om obduksjon, og at Norge deltar. Det er vi nå enige med Kongos myndigheter om. Kripos er innstilt på å reise ned raskt for å bidra til det, sier utenriksministeren.

Uklart om hjemsending
Foreløpig er det uklart når Molands båre kommer til Norge.

- All erfaring sier at det kan ta noe tid, men det er ingenting i denne saken som tilsier at de ikke vil samarbeide om hjemsending, sier Eide.

Tjostolv Moland (32) ble søndag morgen funnet død på cellen han delte med Joshua French (31). Omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig uklare.

Diplomatisk press
Dødsfallet til Tjostolv Moland har gjort det lettere å få utlevert Joshua French, tror utenriksministeren. Norge og Storbritannia legger nå et voldsomt diplomatisk press på kongolesiske myndigheter for å få Joshua French utlevert – enten gjennom benådning eller soningsoverføring.

French har dobbelt statsborgerskap, og derfor var EUs stedlige representant med da norske diplomater møtte statsministeren i Kongo mandag.

- Vi har jobbet i fire og et halvt år nå med å få utlevert dem begge til Norge. Jeg tror og håper at den dramatiske situasjonen knyttet til Molands dødsfall skal gjøre det lettere å få utlevert French, uttalte Eide til NTB mandag. (©NTB)

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.