*Nettavisen* Nyheter.

Kripos skal vurdere fisker-dødsfall på nytt

Jemenittisk enke har anmeldt norsk selskap for uaktsomt drap på ektemannen. Nå ligger saken hos Kripos.

(Nettavisen): En jemenittisk fisker, Mohammed Ali Quanas, ble angivelig skutt og drept i en fiskebåt i Rødehavet utenfor Jemen, 3. august 2011.

Det er tidligere fremmet anklager om at de dødelige skuddene ble avfyrt som varselsskudd fra tankskipet «Nordic Fighter», som seilte under norsk flagg i en russiskledet konvoi gjennom Rødehavet.

Enken til den avdøde fiskeren, Najibah Bahri, har levert inn en anmeldelse til norsk politi hvor hun ber dem etterforske saken. Saken er nå videresendt fra Oslo politidistrikt til Kripos.

Nye opplysninger?
- Det nasjonale statsadvokatembetet har bedt Kripos vurdere dokumenter mottatt fra Oslo politidistrikt, med tanke på å undersøke om de inneholder nye opplysninger som eventuelt kan gi grunnlag for å starte en etterforsking, sier førstestatsadvokat Siri Frigaard ved Det nasjonale statsadvokatembetet i en uttalelse til Nettavisen.

Kripos har foreløpig ikke fått vurdert opplysningene, og sier det kan ta tid, ettersom enkelte dokumenter må oversettes.

- Det kan også bli behov for å be om at dokumentene formelt oversendes fra myndighetene i Jemen, sier Frigaard.

Undersøkes på nytt
Myndighetene i Jemen har tidligere krevd norsk etterforskning av saken, men da mente Kripos og statsadvokatene at det ikke var grunnlag nok til å etterforske forholdet.

- Generelt kan vi si at politi og påtalemyndighet alltid vil vurdere eventuelle nye opplysninger i en sak. Vi har tidligere behandlet rettsanmodning fra jemenittiske myndigheter med tilbakemelding om at dersom vi mottar ytterligere informasjon, vil vi kunne se på saken på nytt. Vi har i den anledning hittil ikke mottatt ytterligere informasjon fra myndighetene i Jemen, sier Frigaard.

Norsk driftsselskap
Enken har anmeldt det norske driftsselskapet V-Ships, som opererer tankskipet «Nordic Fighter». Skipet eies av rederiet Nordic American Tanker Shipping.

Hovedregelen tilsier at det er landet der skipet er registrert som får ansvaret for en eventuell etterforskning i straffbare forhold i internasjonalt farvann.

Rederiet Nordic American Tanker Shipping har tidligere benektet påstanden om at det norske skipet skal ha vært involvert i dødsfallet til den jemenittiske fiskeren.

Det var Bloomberg som først omtalte historien til den jemenittiske fiskeren. Norske medier som Aftenposten og NRK, har skrevet om saken tidligere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.