*Nettavisen* Nyheter.

Kripos-topp vil skjerpe sjekk av pass

Oslo (NTB): Falske pass er en gjenganger i all type kriminalitet, ifølge Kripos-leder Atle Roll-Matthiesen. Han mener kontrollen av Schengen-pass er altfor slapp i Norge.

Straffesaksregisteret viser at i første halvår i fjor hadde politiet 200 kriminalsaker der det var brukt falsk identitet. I halvparten av sakene var det snakk om falskt pass. I 2008 ble rundt 400 personer anmeldt, siktet og domfelt for bruk av falsk ID, skriver Aftenposten.

Nå roper politiinspektør og avdelingsleder for taktisk etterforskningsavdeling ved Kripos, Atle Roll-Matthiesen, et varsku. Politiinspektøren forteller om personer som kommer fra land utenfor Schengen-området med falske pass fra Schengen-land som Hellas og Italia.

- Falske EU-dokumenter utgjør en stor fare. Vi skal huske på at man da får status som EU/EØS-borger, og kontrollen av papirer blir trolig dårligere enn for andre som kommer til landet. På denne måten får man seg skattekort og får tilgang til det norske velferdssystemet, advarer han.

- Skatteetaten og Folkeregisteret har ikke tilstrekkelig kompetanse. Jo flere norske myndigheter som godtar et falskt pass, desto lettere er det å gå videre i systemet. Vi må styrke kontrollen i de etatene som får inn slike dokumenter, sier politiinspektøren.

Han innrømmer at politiets statistikk over falske pass er altfor dårlig. Falske pass regnes som falske dokumenter og sidestilles med falske bilskilter. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.