RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kripos-topp vil skjerpe sjekk av pass

Oslo (NTB): Falske pass er en gjenganger i all type kriminalitet, ifølge Kripos-leder Atle Roll-Matthiesen. Han mener kontrollen av Schengen-pass er altfor slapp i Norge.

Straffesaksregisteret viser at i første halvår i fjor hadde politiet 200 kriminalsaker der det var brukt falsk identitet. I halvparten av sakene var det snakk om falskt pass. I 2008 ble rundt 400 personer anmeldt, siktet og domfelt for bruk av falsk ID, skriver Aftenposten.

Nå roper politiinspektør og avdelingsleder for taktisk etterforskningsavdeling ved Kripos, Atle Roll-Matthiesen, et varsku. Politiinspektøren forteller om personer som kommer fra land utenfor Schengen-området med falske pass fra Schengen-land som Hellas og Italia.

- Falske EU-dokumenter utgjør en stor fare. Vi skal huske på at man da får status som EU/EØS-borger, og kontrollen av papirer blir trolig dårligere enn for andre som kommer til landet. På denne måten får man seg skattekort og får tilgang til det norske velferdssystemet, advarer han.

- Skatteetaten og Folkeregisteret har ikke tilstrekkelig kompetanse. Jo flere norske myndigheter som godtar et falskt pass, desto lettere er det å gå videre i systemet. Vi må styrke kontrollen i de etatene som får inn slike dokumenter, sier politiinspektøren.

Han innrømmer at politiets statistikk over falske pass er altfor dårlig. Falske pass regnes som falske dokumenter og sidestilles med falske bilskilter. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere