Gå til sidens hovedinnhold

Krisemåling for Arbeiderpartiet - Rødt fosser fram

Dette er den laveste målingen for Arbeiderpartiet siden januar 2018.

Arbeiderpartiet går mest tilbake på Sentios maimåling for Nettavisen og Amedia. Partiet får en oppslutning på 23,1 prosent, og går tilbake 4,4 prosentpoeng fra april.

Dette er den laveste Sentio-målingen for partiet siden januar 2018.

Samtidig fortsetter både Rødt og Senterpartiet å fosse fram til rekordhøye oppslutninger, på henholdsvis 6,6 og 15,8 prosent.

Se resultatene for alle partiene lenger ned i saken.

- Siden oppstarten vår i oktober 1997, har vi ikke målt bedre resultater for Rødt og Senterpartiet, sier administrerende direktør i Sentio, Arve Østgaard, til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Full panikk blant de store

Ap: - Veldig dårlig måling

Arbeiderpartiet er langt fra fornøyd med resultatet.

- Det er jo en veldig dårlig måling for Arbeiderpartiet, og så er spørsmålet om det er en enkeltstående måling eller det vil være flere målinger som viser det samme, sier Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, til Nettavisen.

Stenseng mener det er vanskelig å si hva som er årsaken til det store fallet.

- Det er vanskelig å peke på enkeltårsaker til akkurat det, sier hun.

- Men noe må dere gjøre feil?

- Som sagt er det vanskelig å peke på årsakene rundt en enkeltmåling, men vi er opptatt av å få en diskusjon rundt det som er viktig i en lokalvalgkamp, kampen mot privatisering av velferden, at vi skal bruke pengene våre på skole, oppvekst og eldreomsorg, og kampen mot at forskjellene øker med regjeringen, sier Stenseng.

Hun sier de nå skal jobbe for å mobilisere usikre velgere som har satt seg på gjerdet.

- Vi ser også at venstresiden øker, og det er vi glad for, men vi er opptatt av at Arbeiderpartiet skal ha en høyere oppslutning enn denne målingen, sier hun.

- Rødt fosser fram, og tar velgere fra Ap. Gjør det deg bekymret?

- Jeg er mest opptatt av at partiene på venstresiden i norsk politikk skal gjøre det bra, og jeg er selvfølgelig mest opptatt av Arbeiderpartiets tall. Men at andre partier på venstresiden går fram bruker jeg ikke tiden min på å bli bekymret for, sier Stenseng.

Les også

SV vil øke eiendomsskatten med 200 mill. i Oslo

- Bompenger har påvirket

Målingen, der folk er spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen, ville imidlertid gitt et regjeringsskifte i Norge, om det var valgresultatet. Både Venstre og KrF havner under sperregrensen på fire prosent. Venstre fortsetter videre nedover til en oppslutning på 2,3 (-0,1) prosent, mens KrF går noe fram til 3,6 (+0,2) prosent.

Resultatet gir regjeringspartiene 66 representanter på Stortinget, som er langt fra flertall. Samtidig har ikke Arbeiderpartiet flertall med Senterpartiet og SV alene, men vil måtte søke støtte hos Rødt eller Miljøpartiet de Grønne for å styre landet.

Blant regjeringspartiene er det bare Fremskrittspartiet som går fram, til et resultat på 11,9 prosent (+1,9).

- Målingen er tatt opp når det finnes to samtaleemner rundt lunsjbordet på jobben, prinsessen og sjamanen - og bompenger. Prinsessen og sjamanen kan vel ikke ta æren for store rykninger i det politiske landskapet, og da står vi igjen med bompenger. Jeg tror det har påvirket, og det er en veldig stor dramatikk i denne saken, sier Østgaard.

Han mener Arbeiderpartiets fall har sammenheng med at bompengesaken har fått dominere den siste uka, men at saken også har påvirket alle regjeringspartiene.

Totalt har Sentio intervjuet 1000 personer, i perioden fra 14-18. mai. Feilmarginen ligger mellom 1,1 og 3,1 prosent.

Les også

Støre: - Bompengesatsen er blitt høy. Og den rammer usosialt

Vedum: - Enormt gode tall

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, har derimot stor grunn til å juble. Et resultat på 15,8 prosent er godt over det partilederen hadde sett for seg.

- Det er enormt gode tall for oss, og jeg tror det har mye med at vi har vært tydelig over tid, sier Slagsvold Vedum til Nettavisen.

I forrige uke kledde han seg opp i bunad for å støtte aksjonistene som kjemper mot nedlegging av lokalsykehus, men det er langt fra den eneste saken de har gått inn i.

- Vi har vært tydelige på sentraliseringspolitikken til regjeringen, som gjør at beredskapen blir dårligere lokalt. For tre - fire år siden mente flere at det var bakstreversk det vi sa, men nå ser vi at det skjer, sier Slagsvold Vedum, og legger til:

- I tillegg er vi det eneste tydelige opposisjonspartiet til avgiftspolitikken som regjeringen har ført. Se bare på bensinprisen nå, og se på bompengene. Vanlige arbeidsfolk har opplevd at det er blitt tøffere, ved at avgiftene har gått opp, sier han.

Les også

Bensinprisen har aldri vært høyere noen gang

Han mener likevel at den viktigste saken er at de ønsker å ta hele Norge i bruk.

- Folk ser at den politikken regjeringen fører ikke er for hele Norge, men bare deler av Norge. Folk vil ha politi i nærområdet sitt, lavere avgifter og grunnleggende tjenester nært der de bor - og der har vi vært tydelige, sier Slagsvold Vedum.

- Går dere nå mot 20 prosent?

- Vi har to mål til lokalvalget til høsten: Vi skal blir større enn Frp og gjøre det beste lokalvalget i partiets 99-årige historie, sier han.

Målingen vil gitt Senterpartiet 10 nye stortingsrepresentanter (29 totalt).

Les også

Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune

Moxnes: - Mange gir blaffen

Juble kan også Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som ser 6-tallet på Nettavisen og Amedias maimåling.

- Jeg tror at folk gir blaffen i at kommentatorene i hovedstadsmedia stempler oss som populister, uansvarlige og ekstreme. Det folk vet er at det er et grasrotopprør på gang i Norge, og at vi står i spissen for det opprøret på Stortinget og landet rundt, og har en politikk for å bekjempe de økende forskjellene, sier Moxnes til Nettavisen.

Han mener deres saker treffer stadig flere nordmenn.

- Jeg tror stadig flere ser at Rødt er partiet for arbeidsfolk, fordi vi står på mot sosial dumping og EØS, og også er mot velferdsprofitørene, sier Moxnes, og fortsetter:

- Så tror jeg også at mange er enige med oss i at det trengs en statlig industripolitikk for å skaffe nye arbeidsplasser etter hvert som olje og gass trappes ned. I tillegg har folk begynt å få øynene opp for at Rødt har stemt mot bompenger flere steder.

I dag er Moxnes Rødts eneste stortingsrepresentant, men om målingen hadde vært valgresultatet, ville han fått hele 11 nye stortingskolleger.

- Rødt er tungen på vektskåla for å sikre flertall landet rundet. Så det skal merkes at Rødt vokser og blir sterkere, sier Moxnes.

Les også

Moxnes gikk på nederlag i kommunisme-kampen: – Jeg lever fint med det

Jensen: - Mye oppmerksomhet

Frp-leder og finansminister Siv Jensen, er også fornøyd, som etter flere måneder med nedgang på meningsmålingene nå går fram med to prosentpoeng.

- Målinger svinger, men jeg er glad for at velgerne viser oss økt tillit, det er noe vi vet at vi må jobbe for å få. Vi har i en periode hatt gode saker som har gitt mye oppmerksomhet, sier Jensen til Nettavisen.

Også hun trekker fram bompengedebatten som en god sak for partiet i det siste, selv om de også har fått mye kritikk for å ikke ha fått fjernet bompengene i regjering.

- Sletting av bompengegjeld, lokalkjøkken på sykehjem og lavere avgift på å kjøpe motorsykler og importere biler. Nå skal vi fortsette kampen for å redusere bompengene, fjerne eiendomsskatten og få mer valgfrihet i eldreomsorgen, sier hun.

Les også

Frp får 7,7 prosent på kommunemåling

Ap-velgere til Senterpartiet

Ifølge bakgrunnstallene i målingen er det Venstre som har flest usikre velgere (27 prosent), som har satt seg på gjerdet og er usikre på om de vil stemme på partiet igjen. 22 prosent av Frps velgere er også usikre på om de vil stemme på partiet.

En del usikre velgere har også Høyre og KrF (17 prosent) og Arbeiderpartiet (15,3 prosent). Mens minst usikre velgere har Rødt (5,3 prosent), MDG (7,7 prosent) og Senterpartiet (9,5 prosent)

Bakgrunnstallene viser i tillegg at Arbeiderpartiet siden valget i 2017 har mistet flest velgere til Senterpartiet, SV og Rødt, mens Frp har mistet flere velgere til Høyre, Senterpartiet og andre partier.

KrFs tidligere velgere har gått til MDG, Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Kommentarer til denne saken