Krisemøte om nødhjelp til euroen

Foto: Scanpix

EUs finansministere har ennå ikke klart å enes om et nødfond under krisemøtet i Brussel.

09.05.10 22:01

Søndag har EU-kommisjonen og EUs finansministere drøftet stabiliseringsmekanismer som kan avverge en dominoeffekt i eurosonen.

Et av tiltakene som diskuteres, er å opprettet et nødfond på 60 milliarder euro. Hensikten med nødfondet er å hindre at den greske gjeldskrisen skal spre seg til andre land i eurosonen med tyngende gjeld, deriblant Spania, Irland og Portugal.

Møtedeltakerne skulle etter planen holde en pressekonferanse klokken 18.00 norsk tid. Men pressekonferansen ble utsatt fordi Tysklands finansminister Wolfgang Schaeuble ble sendt til sykehus etter en allergisk reaksjon, melder BBC.

Vil ikke støtte euroen
Samtalene er svært utfordrende ettersom Storbritannia ikke ønsker å støtte nødfondet. De mener land i eurosonen må stå til ansvar for krisepakken.

- Vi vil ikke bistå med støtte til euroen, det må være opp til de landene som bruker euro, sa den britiske finansministeren Alistair Darling til BBC.

Også Sverige har vært negative i forhold til krisepakken.

Søndag kveld ble det imidlertid kjent at Det internasjonale pengefondet (IMF) vil innvilge et lå på 30 milliarder euro.

Stoltenberg bekymret
Statsminister Jens Stoltenberg er bekymret for at krisen i Hellas vil kunne utløse en ny finanskrise.

- Vi har gått fra en finanskrise med fallende aksjekurser til en jobbkrise med økende ledighet, og nå en gjeldskrise, med uhåndterlig gjeld i mange land, sier Stoltenberg til NRK.

Også USAs president Barack Obama har uttrykt bekymring for situasjonen i Europa.

- Jeg er veldig bekymret for det som nå skjer i Europa. Men jeg tror europeerne innser at dette er en sak som er svært alvorlig. Hellas innfører noen svært vanskelige tiltak, og i det minste har de lagt fram en plan som krever svært tøffe tiltak, sa Obama i et intervju med russisk TV lørdag, ifølge CNN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.